Orbán Viktor: A háborús zóna közeledik

Hírek2022. júl. 1.Sz.A.

Minden nap 100-1000 ukrán katona esik el, a háborús zóna egyre gyorsabban közeledik Magyarországhoz - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A háborús zóna egyre gyorsabban közeledik Magyarország határaihoz, egyre közelebbi városok neve fog elhangzani a háborús hírekben - - fogalmazott a kormányfő a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában.Ukrajnában romlik a háborús helyzet, az ország 100-1000 katonát veszít naponta, a fegyvereik és a katonáik is fogytán vannak. Egy 139 millió fős hatalom áll szemben egy 30 egynéhány milliós országgal, a katonai realitások egy idő után egyre jobban látszódnak.

Háborúról van szó, tíz vagy százezrek halhatnak meg, ezért is ki kell maradnunk ebből a konfliktusból

- tette hozzá.

Mindenki Ukrajna oldalán áll, Oroszországak nem volt elég oka, hogy megtámadja az országot, de ez nem a mi háborúnk, hanem két szláv államé.

Az lenne az érdekünk, hogy minél hamarabb tűzszünet jöjjön létre Oroszország és Ukrajna között, majd elkezdődnének a béketárgyalások.

- A békével mindenki jól járna, mert a háborús inflációtól már egész Európa, és most már Amerika is szenved - mondta Orbán Viktor.

A háború gazdasági hatásairól szólva kiemelte: most háború van, védekeznünk kell. Meg kell védenünk azt, amit eddig elértünk, az a siker, ha a háború nem veti vissza az életszínvonalat. 

- Arra tudunk jó lelkiismerettel vállalkozni, hogy az eddigi eredményeinket megvédjük a háborús időszakban is - hangsúlyozta.

Európa politikai vezetőinek szembe kell néznie azzal, hogy háborús gazdasági válság és energiaválság jöhet. Egy esetleges gázembargóról éppen ezért Magyarország nem is szeretne tárgyalásokba bocsátkozni.

Határvédelem erősítése

A határokon tapasztalható nyomással kapcsolatban elmondta: eddig 800 ezer menekült érkezett hozzánk Ukrajnából és 100 ezer illegális migráns érkezett a déli határon. Ezért is fontos, hogy az európai határok keleti védelméhez kapjunk pénzügyi segítséget az Uniótól. 

Tavaly 400 embercsempészt fogtak el a határon, idén pedig már 700-at.Egyre több ember indul meg Európa felé a búzaexport leállása miatt. Az ukrán búza hiánya miatt az éhínség fenyeget több afrikai és ázsiai államot, ezért emelkedik az embercsempészek száma is.

- Nem tudjuk megállítani a migránsokat az eddigi erőkkel, ezért meg kell szervezni egy határvadász-határvédelmi képességet, ezrével kell felvennünk embereket - tette hozzá. 

Erőszakkal szemben nem lehet virágokkal és plüssmacikkal harcolni, hatékony és polgárbarát kultúrájú védelmi képességre van szükségünk

- fogalmazott.

A haderőfejlesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "ha békét szeretnénk, erősíteni kell a haderőnket".A hazai haderőfejlesztés gyorsaságát két-, háromszorosára kell növelni, a védelmi képességeket meg kell növelni - mondta.