Orbán Viktor: Májusban meglesz az ötmillió beoltott, jön vakcina egy harmadik oltásra is

Hírek2021. máj. 14.Sz.A.

Hiába állunk az elsők között az átoltottságban, nagyon komoly veszteségeink vannak, most az együttérzés az egyik legfontosabb szó - mondta a Jó reggelt Magyarország műsorában Orbán Viktor kormányfő. Hatmillió beoltottnál lehet majd megtartani a tömegrendezvényeket, addig csak védettségi igazolvánnyal lehet koncertekre menni. Van elegendő vakcina egy esetleges harmadik oltási körre is.

Eddig 4 483 598 magyar ember kapta meg az első oltást, így májusban, akár már Pünkösdkor elérhetjük az 5 millió beoltottat. Ekkor lépnek életbe újabb feloldások, ami a nagyobb rendezvényekre, kijárási korlátozásokra is vonatkozik majd - mondta a kormányfő.

BIzonyos tömegrendezvényekhez továbbra is védettségi igazolvány kell: legalább augusztusig a zenés, tömeges rendezvényeket nem lehet majd látogatni védettségi igazolvány nélkül.

Hangsúlyozta: nem lehetetlen, hogy a hatmilliót is elérje a beoltottak száma. Már annyi vakcina van az országban, hogy lehet választani az oltások közül. Hatmillió beoltott után lehet majd a tömegrendezvényeket megtartani, de csak védettségi igazolvánnyal.

Egy esetleges harmadik oltással kapcsolatban elmondta: felmérték az igényeket, és bebiztosították a mennyiségeket, és - ha erre szükség lesz - ősszel megtörténhet a harmadik beoltás is.

Kiemlete: 944 ezren regisztráltak, de nem kaptak még oltást, ami azt jelenti, hogy ennyien várnak más vakcinára, mint ami rendelkezésre áll.

A beérkező Pfizer vakcinákkal kapcsolatban elmondta: heti 330 ezer Pfizer érkezik, ebből 170-180 ezret félretesznek a második oltásokra, és hetente körülbelül 150 ezer marad az első oltásokra, ha a középiskolások oltásával végeztek.

Karikó Katalinnal folytatott beszélgetésével kapcsolatban elmondta: az általuk kifejlesztett módszer arra alkalmas, hogy gyorsan tudjanak válaszokat adni a mutánsok megjelenésére. A Pfizer/BioNtech vakcinájának kifejlesztő csapat magyar tagjáról elmondta: ma ő az egyik leghíresebb, legelismertebb magyar tudós világszerte.

Mint elmondta: a fiatal korosztály több mint fele már jelentkezett oltásra, ami nagyon felelősségteljes hozzáállás, ezzel is védik ugyanis az idősebb generációkat.

Az Európai Bizottság magyar növekedésre vonatkozó becslésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a dolgozó emberek száma magasabb lesz a válság előtti számhoz képest.

A jövő évi költségvetésről elmondta: jól összerakott költségvetés, olyanra is vállalkozik, mint például a 13. havi nyugdíj második hetére is elég, a 25 évnék fiatalabbak teljes adómentessége és a nyugdíjprémium is.

7300 milliárd forint keretösszeg megy majd a gazdaság helyreállítására, európai összehasonlításban is erős növekedésre ad alkalmat, a kanyarban előzést lehetővé teszi.

A családokkal kapcsolatban elmondta: mindennek akkor van értelme, ha vannak gyermekeink. Ezt már Matolcsy György jegybankelnök, korábbi nemzetgazdasági miniszter, és Novák Katalin családügyi miniszter is így gondolja, így terveztékmeg annak idején a gazdasági lépéseket.

Több gyermeket szeretnének a fiatalok, mint amennyi megszületik, és jó gazdaságpolitikával lehetne a születések számát emelni.

Időbe telik, de a fordulópont akkor lesz, amikor aki gyermeket vállal, az anyagilag is jobban jár, nem csak érzelmileg - fogalmazott.

Még növelni kell a családtámogatáskat, hogy a havi rezsikiadásokban is még több segítséget kapjanak a gyermekesek - fűzte hozzá.