Lesz-e Magyarországon nagyobb GDP visszaesés az első negyedévben?

Elemzések2021. máj. 14.Harsányi Péter

Hogyan alakulhatott az első negyedévben a gazdasági teljesítmény? Mely ágazatok vezethetik a kilábalást és mely szektorok szerepelhettek gyengébben? Erről kérdeztük az Erste Bank és a Danube Capital vezető elemzőit.

Kedden reggel teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal az előzetes első negyedéves GDP számokat.

A megkérdezett vezető elemzők között nincs konszenzus, van aki 4 százalékos visszaesést és van aki 1,3 százalékos növekedést vár az idei első negyedévben éves alapon.

2021 egészében azonban már 4,4 és 5,6 százalék közötti növekedést várnak az elemzők. A felfelé mutató kockázatok erősek.

Az első negyedévben az ipari bővülés erőteljesen támogathatta a gazdasági teljesítményt, illetve a mezőgazdaság és a szolgáltatási szektor hozzájárulása is pozitív lehetett. A szolgáltatások teljesítményének becslési bizonytalansága az előzetes adatok híján ellenben jelentős. Ezzel párhuzamosan az építőipar negatívan befolyásolhatta az első negyedéves GDP-t.

A lakossági fogyasztás egyelőre vélhetően még visszafogott maradt, az ipari export viszont minden bizonnyal támogatta a növekedést.

Előretekintve, az alacsony bázis és a gazdaság újranyitása miatt akár 15 százalékos növekedés bontakozhat majd ki a második negyedévben éves alapon.

Erste Bank

A tavaly november közepén bevezetett korlátozó intézkedések az idén március közepétől továbbiakkal egészültek ki. Az első negyedévről eddig megismert adatok ugyanakkor összességében azt sugallják, hogy a gazdaság többé kevésbe alkalmazkodott a pandémiás üzemmódban való működéshez.

A negyedéves szinten mért visszaesést ugyan aligha sikerült elkerülni, ennek mértéke azonban az Erste Bank vezető elemzője szerint nem lesz mellbevágó. Nyeste Orsolya 0,4-0,5 százalékos GDP csökkenést vár az első negyedévtől.

Az előző év azonos időszakához mérten pedig megközelítőleg 4 százalékkal teljesíthetett gyengébben a magyar a gazdaság.  

Termelői oldalról nézve továbbra is az ipari aktivitás fennmaradása segíthette elő elsősorban, hogy a válság újabb hulláma nem ütött nagyobb sebet a gazdaságon. Annak ellenére, hogy a szektor látványosabb gyorsulásának az ellátási láncokat jellemző feszültségek még útját állták január-márciusban.

Összességében az ipar enyhén pozitívan, az építőipar viszont egyelőre még enyhén negatívan járulhatott hozzá a gazdasági teljesítményhez – mutatott rá Nyeste Orsolya.

A szolgáltatások teljesítményének becslési bizonytalansága – előzetes adat híján – megmaradt, egy dolog azonban biztosnak tűnik továbbra is: a különböző szolgáltatási ágazatokban markánsan eltért a korlátozások hatása. Vélhetően az első negyedévben is pozitívan járult hozzá a növekedéshez a bank és az IT szektor, míg a szálláshely szolgáltatás, vendéglátás, illetve a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazatban ismét csak negatívan hatottak az elhúzódó lezárások.

Felhasználói oldalról nézve a lakossági fogyasztás egyelőre vélhetően még visszafogott maradt, az ipari export viszont minden bizonnyal támogatta a növekedést ebben az időszakban is.

Ami további kilátásokat illeti, a korlátozások fokozatos enyhítése és a tavalyi alacsony bázisadat kiugró, akár 15 százalékot is elérő éves növekedést hozhat majd a második negyedévben.  Ezután az év második felétől a kilábalás folytatódásával párhuzamosan már konszolidáltabb, de a pozitív trendbe illeszkedő számokat láthatunk majd.

Az Erste Bank vezető elemzőjének alapelőrejelzése a 2021-es évre 4,4 százalékos éves növekedés. A felfelé mutató kockázatok azonban erősek.

Amennyiben az első negyedéves tényadat a fentebb leírtakhoz képest nem hoz negatív meglepetést, az éves GDP előrejelzést várhatóan a pozitív iránya korrigálja Nyeste Orsolya.

Danube Capital, az MKB Bank leányvállalata

Kuti Ákos, az Danube Capital vezérigazgató-helyettese szerint 2021 első negyedévében 1,3 százalékkal bővült a hazai gazdasági teljesítmény az előző év azonos időszakához, tehát 2020 első negyedévéhez képest.

Ehhez a korábbi évekhez képest alacsonyabb teljesítményt mutató 2020 első negyedéves bázis is hozzájárul. 2020 márciusát már érintette a koronavírus-járvány első hullámának, illetve a jelenlegihez képest jóval szigorúbb korlátozó intézkedések negatív hatása.

2021 első negyedévének gazdasági teljesítményét Kuti Ákos várakozásai szerint az ipari bővülés erőteljesen támogatta, illetve a mezőgazdaság és a szolgáltatási szektor is pozitívan járult hozzá a növekedéshez.

Az építőipari teljesítmény azonban negatívan befolyásolhatta a 2021 első negyedéves GDP alakulását.

2021 első negyedévében 9,7 százalékkal zsugorodhatott a gazdaság 2020 negyedik negyedévéhez képest a Danube Capital vezérigazgató-helyettese szerint.

Az idei év első negyedéves GDP adatában már megjelenik a koronavírus-járvány harmadik hullámának, illetve a további szigorító intézkedések hatása. Erre jó például szolgál a nem létfontosságú üzletek időszakos bezárása, az óvodák átmeneti bezárása vagy a távoktatás bevezetése a közoktatásban. Szemben a 2020 negyedik negyedéves GDP-vel, amelyben döntően az utolsó, decemberi hónapot érintették a 2021. márciusihoz képest enyhébbnek tekinthető, újabb korlátozások (vendéglátóhelyek bezárása).

A Danube Capital előrejelzési pályáján 5,6 százalékos gazdasági növekedésre számít 2021-ben éves átlagban.

2022-re magasabb, 5,9 százalékos növekedést vár Kuti, amely elsősorban a beruházások élénkülésével, illetve a háztartások fogyasztási kiadásainak növekedésével magyarázható. 2023-ban is dinamikus, 4,6 százalékos gazdasági bővülésre számít Kuti Ákos, 2022-höz képest azonban alacsonyabb fogyasztási és beruházási dinamikát vár.