Látványos bemutatót tartottak a tűzoltók (galéria)

Hírek2021. máj. 14.Dajkó Ferenc Dániel

A jövőben együtt dolgozik majd az E.ON Hungária és a Katasztrófavédelem, hogy megelőzzék az elektromos tüzeket és a szénmonoxid mérgezéseket. 20 millió forintos támogatás, gyermekeknek szánt telefonos alkalmazás, ajándék szénmonoxid érzékelők és közös gyakorlatozás is része az együttműködésnek. Elárulták azt is, mik az intő jelek, mire kell odafigyelni a lakásunkban, hogy elkerülhessük az elektromos tüzeket. Látványos bemutatóval zárták a sajtóeseményt, amelyről galéria található a cikk végén.

Közösen lép fel az elektromos eredetű lakástüzek, gázrobbanások és szén-monoxid mérgezések ellen a katasztrófavédelem és az E.ON. Az együttműködésről és annak részleteiről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az E.ON Hungária Csoport tartott közös sajtótájékoztatót, melynek során sor került egy izgalmas bemutatóra is, amelyen egy elektromos eredetű lakástűz eloltását mutatták be a lánglovagok, ez utóbbiról a cikk végén képgaléria található.

A Tűzoltó Skanzenben jelentették be az együttműködést

Az eseményt rendkívül izgalmas helyszínen, a tavaly átadott és bárki által ingyenesen látogatható Tűzoltó Skanzenben tartották, az újpesti hivatásos tűzoltó-parancsnokság területén.

tűzoltó skanzen

A Tűzoltó Skanzen Újpesten 

Az öreg Ikarus, Rába és Mávag tűzoltóautók rendkívül különleges társaságában, Kiss Attila, az E.ON. Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója és Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM OKF műveleti főigazgató-helyettese beszéltek a vállalat és a katasztrófavédelem közös célkitűzéseiről, munkájáról.

Támogatás és közös gyakorlatozás

Elmondták, hogy az E.ON egy 20 millió forintos támogatással fogja segíteni a témakörrel kapcsolatos tájékoztató és megelőző tevékenységet, valamint szén-monoxid érzékelőket is adományoznak a rászoruló családoknak.

Számomra a tűzoltók igazi hősök, akik akár az életüket is kockáztatják, hogy megmentsék a miénket. Nagyon büszke vagyok arra, hogy gáz- ás villamosipari szakemberek, valamint tűzoltók együtt, partnerségben készülünk fel a veszélyhelyzetek kezelésére.

-fogalmazott Kiss Attila, az energiavállalat elnök-vezérigazgatója.

Kiemelte, hogy mint energiaszolgáltató, nagyon fontos számukra az ellátásbiztonság növelése, épp ezért lehetővé teszik, hogy a katasztrófavédők és az E.ON munkatársai együtt gyakorlatozzanak a cég villamosenergia-ipari és gázipari tanpályáin, hiszen a valós bevetéseken is gyakori, hogy a tűzoltóknak és a vállalat munkatársainak közösen kell dolgozniuk.

Évente mintegy háromezer alkalommal riasztják a tűzoltókat, elektromos meghibásodás miatt keletkezett lakástüzekhez, tehát átlagosan naponta több mint nyolcszor. Ennek elsődleges okai az alulméretezett vezetékek és a meghibásodott készülékek. Ilyenkor az emberek a 112-es segélyhívószámot tárcsázzák, épp ezért legelőször a katasztrófavédelem munkatársai szállnak ki a helyszínre, így előfordulhat, hogy különleges áram, vagy gázszakmai tudást igénylő feladattal kell szembenézniük, a specialisták kiérkezése előtt, tehát a tűzöltóság számára is nagyon fontos a közös munka.

Az elektromos tűzesetekkel kapcsolatban Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok kiemelte, hogy

néhány alapvető szabály betartásával, a villamoshálózat ellenőrzésével, felülvizsgálatával és füstérzékelők telepítésével elkerülhetőek a tragédiák, a nagyobb káresemények.

Elmondta, hogy az E.ON-al közösen olyan rövidfilmeket is készítenek majd, amelyeken konkrét eseteket is bemutatnak majd.

Különösen fontos az edukáció

Különösen fontos pontja az együttműködésnek az edukáció – hangzott el. A fiatal korosztályt, a diákokat szeretnék megszólítani, hogy felnőttként majd biztonságossá tehessék az otthonaikat. Ennek érdekében egy iskoláskorú gyermekeknek szóló telefonos alkalmazást fejlesztettek, amelyen tűzvédelmi ismereteket sajátíthatnak majd el. Ennek népszerűsítése érdekében, az applikációt az E.ON évek óta működő, gimnáziumokban és általános iskolákban futó Energiakaland nevű programjába is beveszik.

Tények a tűzesetekről

A sajtótájékoztató végén néhány tényadatot is ismertettek a tűzesetekről. Bemutatták az elmúlt évek tűzeseteiről készült statisztikákat. Ezek alapján tavaly 21 795 tűzesethez riasztották a tűzoltókat, melyből 6743 lakástűz volt. Ez utóbbiak főképp ételkészítés és elektromos berendezések meghibásodása, illetve a hálózat túlterhelése miatt alakulnak ki. Nem véletlen, hogy a leggyakoribb keletkezési helyek a nappali és a konyha.

 

Tűzesetek

Lakástüzek

2012

37 106

7 265

2013

20 180

6 309

2014

19 536

5 825

2015

21 055

6 514

2016

17 534

6534

2017

25 303

7 123

2018

19 355

6 373

2019

25 467

6 567

2020

21 795

6 743

Az elektromos tüzeknek pedig több mint fele lakóingatlanokban keletkezik, hangsúlyozták.

elektromos tüzek diagram

Megfordítva, a lakástüzek 26 százaléka elektromos tűz.

lakástüzek diagram

Az elektromos tüzek egy harmadát készülékek, berendezések meghibásodása okozza. A legfőbb veszélyforrások az alumínium vezetékek, a hálózatra kapcsolt túlságosan nagyteljesítményű fogyasztók, a hagyományos olvadóbiztosítókkal szerelt elöregedett hálózatok és a felülvizsgálatok elmaradása.

elektromos tüzek

Intő jelek

Kiemelték, hogy a következő intő jelekre mindenképp figyelni kell, mert nagy bajt jelezhetnek:

  • sistergő hang (kötéshiba, vezeték kontaktus gyengülés, nagy terhelés)
  • vibráló, izzó lámpák (kontakthiba van a hálózatban)
  • feketedő kötődoboz (kormos, sötét elszíneződés)
  • szúrós, égett kábelszag (túlterhelődés)

Megelőzés

A megelőzéssel kapcsolatban elmondták, hogy nagyon fontos a megelőzés, érdemes tűzjelző berendezést felszerelni. Ha az otthoni hálózatunk 16A áramerősségű, akkor érdemes 6 évente elvégezni a felülvizsgálatát. Hőkamerákkal feltárható, ha egy rendszer túlterhelődött.

Ha nem muszáj, ne használjunk túlzottan hosszú hosszabbító kábelt, illetve ne használjuk feltekerve, mert akkor nem tud hűlni. Ne csatlakoztassunk egyszerre több nagyteljesítményű fogyasztót egy elosztóba.

Látványos bemutatóval zárult az esemény (galéria)

Ezt az úgynevezett statikus bemutatót követően, a katasztrófavédelem munkatársai, az utcán járókelők nem kis örömére, látványosan demonstrálták, hogyan dolgoznak a tűzoltók, ha lakástűzhöz hívják ki őket.

A bemutató során egy arra kialakított, lakásnak berendezett konténerben valódi tüzet gyújtottak, majd a tűzjelző bekapcsolása után, a mellettünk lévő laktanyából egy modern magyar gyártmányú Rába-Heros Aquadux fecskendő hajtott szirénázva a konténer mellé, az arról leszálló tűzoltók szinte szempillantás alatt eloltották a tüzet, majd behatoltak a konténerbe, ahol a még izzó, parázsló részeket felszámolták, megakadályozva ezzel, hogy ismét kiújuljon a tűz.

A bemutatóról az alábbiakban galéria következik.