Orbán Viktor: Nem veszünk részt semmiféle birodalmi versengésben

Hírek4 órájaMTI

Nem tűrjük el, hogy újra bábállammá, Brüsszel vazallusává tegyék Magyarországot, nem fog nekik sikerülni, itt nem törnek át, mi győzünk, ők veszítenek - jelentette ki a miniszterelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából, a Millenáris Parkban rendezett megemlékezésen szerdán.

Orbán Viktor azt mondta: 1956-ban megvolt az egység, megvolt a közös akarat, de az erő nem volt elegendő a szuverén cselekvésre.

Hozzátette: ma viszont van erős nemzeti egység a jobboldali kormányzat mögött, van közös akarat és ehhez erő is társul.

Ma megvan a szuverén cselekvés lehetősége, és ígérem, hogy mi élünk is vele

- hangoztatta.

Hangsúlyozta: magyarnak lenni annyit jelent, mint küzdeni, ezt tanítják és követelik tőlünk '56 hősei.

"Mi, magyarok meg tudjuk és meg is fogjuk csinálni. Újra meg fogjuk csinálni" - fogalmazott a kormányfő.

"Ismét itt a régi kérdés, meghajolunk az idegen akarat előtt, ezúttal a brüsszeli akarat előtt, vagy ellenállunk neki. Ez a súlyos döntés vár most Magyarországra" - mondta Orbán Viktor.

Azt javasolta, "válaszunk legyen olyan világos és egyértelmű, mint 1956-ban volt".

Nem fogunk részt venni semmilyen birodalmi versengésben, és nem akarunk részt venni mások ellenségeskedésében. Nem hiszünk a világboldogító ideológiáknak, mindegy, hogy keletről vagy éppen nyugatról érkeznek-e. Mi csak egyetlen dolgot akarunk. Békében akarunk élni itt a Kárpát-medencében, a saját szabályaink szerint és a saját boldogulásunkat keresve

- fogalmazott.

Az orosz-ukrán háborúra utalva hangsúlyozta: a háborúba az egész európai gazdaság belerokkan, családok milliói mennek tönkre, ha hagyjuk, hogy így menjen tovább.

"Hát ne hagyjuk, barátaim!" - hangoztatta Orbán Viktor.