Zöld pénzügyi konferencia: a biodiverzitás megőrzése kulcs a gazdaságban

Hírek4 órájaNövekedés.hu

November 6-án az MNB ismét a fenntarthatóság élére áll, ezúttal a biodiverzitás védelmére fókuszálva immár hagyományosnak mondható, 6. Nemzetközi Zöld Pénzügyi Konferenciáján - írja az MNB.

A rendezvényen többek között Áder János köszöntő beszéde, a zöld tudományos díjak átadása, a témával kapcsolatos kiemelt szakmai előadások és innovatív kerekasztal-beszélgetések is várják a résztvevőket.

A konferencia célja, hogy a biodiverzitási kockázatok kezelését helyezze a középpontba.

Az elmúlt öt év nagy érdeklődést kiváltó rendezvényei után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. november 6-án ismét megrendezi a környezeti fenntarthatóság pénzügyi hatásait megvitató szakmai konferenciáját.

Az idei esemény – amely az MNB Youtube-csatornáján is követhető majd – a biodiverzitás megőrzéséről és annak szerepéről szól a gazdasági folyamatokban, valamint a vállalatok és szervezetek mindennapi működésében.

A konferencián köszöntőt mond Áder János, Magyarország volt köztársasági elnöke, aki az esemény kiemelt vendégeként közreműködik a témával kapcsolatos legkiválóbb tudományos teljesítményeket honoráló Zöld Pénzügyi Tudományos Díjak átadásában.

A hazai résztvevők (bankok, alapkezelők, biztosítók és egyéb pénzügyi szervezetek, tőzsdei kibocsátók, szabályozó szervek, civil szervezetek, kutatók stb.) mellett az európai országok képviselői is jelen lesznek a felszólalók soraiban, valamennyien a biodiverzitás és a fenntartható gazdaság kapcsolódási pontjait keresve.

Az előadók között az MNB vezetői mellett megtalálhatók lesznek a tevékenységük „zöldítésében” élenjáró hazai és külföldi piaci szereplők, többek között Sylvie Goulard, a Bank of France korábbi alelnöke, a biodiverzitási kreditekkel foglalkozó nemzetközi tanácsadó testület társelnöke, Guan Schellekens az Európai Központi Bank (EKB) Climate Risk Project Management irodájának osztályvezetője, Emily McKenzie, a Természettel kapcsolatos pénzügyi közzétételekkel foglalkozó munkacsoport (TNFD) technikai igazgatója.

Az eddigiektől eltérően újfajta, formabontó konferenciára kerül majd sor, amelynek kapcsán az MNB idén is külön hangsúlyt fektet arra, hogy a tanácskozás a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal valósuljon meg.

Az újítások közé tartozik majd egy felsővezetői körinterjú, mely során a hazai vállalatok vezetői megvitathatják, hogyan építik be munkájukba a biodiverzitási kockázatokat és lehetőségeket. Ezen kívül a résztvevők a „World Café” módszer alapján kiscsoportos kerekasztal-beszélgetéseken oszthatják meg tudásukat és tapasztalataikat, majd a nap végén az összegyűlt ötleteket a teljes konferencia közönsége elé tárják.

A rendezvény nem titkolt célja a kapcsolatépítés, tapasztalatcsere és az új szakmai hálózatok kiépítése is, annak érdekében, hogy a biodiverzitás megőrzésének elvei minél szélesebb körben elterjedhessenek. Az esemény részletei és további információk az MNB Zoldpenzugyek.hu honlapján érhetők el - írja az MNB.