Orbán Viktor: Szabad nyarunk lesz, április 19-én nyitnak az iskolák

Hírek2021. márc. 26.Sz.A.

Április 19-én nyithatnak ki az iskolák, addig be kell oltani a pedagógusokat és iskolai dolgozókat. Amíg a 65 év felettiek nincsenek beoltva, nem lehet szó nyitásról. Nincs kétségem afelől, hogy szabad nyarunk lesz - mondta el Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában. A boltokat négyzetméter alapon nyithatják újra, és módosulhat a nyitvatartási rend.

A járvány legnehezebb szakaszát éljük, a brit vírus ugyanis háromszor annyi embert képes megfertőzni, ráadásul a fiatalokat is megtámadja. Külön kérem a fiatalokat, hogy most már elsősorban maguk miatt tartsák be a járványügyi előírásokat, mert őket is ledönti a lábukról a vírus - mondta el Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

Egyelőre senki nem tudja megmondani, mikor tetőzik a járvány - mondta el Orbán Viktor.

Elvesztettünk tegnap 275 embert, 11823 fő van kórházban, közülük 1480 embert ápolnak lélegeztetőgépen.

Jelenleg 10343 kórházi ágy, 1693 lélegeztetőgép áll még szabadon - mondta el a tartalékokról.

Az egészségügyi munkával kapcsolatban hangsúlyozta: átcsoportosításokat hajtanak végre, külsősöket vonnak be, a védekezésben 1200 orvostanhallgató is dolgozik. 

Magyarország képes lenne jóval több vakcinát is beadni, de nincs elegendő vakcina. Tegnap este ért véget az uniós miniszterelnökök konferenciája, a többi államban is komoly nehézségeket okoz a vakcina-hiány. Aki csak a Brüsszel által megrendelt vakcinára támaszkodott, az most komoly bajban van - tette hozzá.

Májusban lesz a legtöbb vakcinánk, akkor ugyanannyi keleti vakcinánk lesz, mint nyugati. Nincs kétségem afelől, hogy szabad nyarunk lesz - mondta el a kormányfő.

Ettől függetlenül a nyáron is lesznek olyan rendezvények, amelyekre csak oltási kártyával lehet majd bemenni.

- A vakcinák beszerzését a miniszterelnökök átadták Brüsszelnek, ebben én is benne voltam, ezt elrontottuk, rosszul döntöttünk. Azt kellett volna mondanunk, hogy mindenki maga szerezze be a vakcinákat - fogalmazott. A Bizottság ugyanis elsősorban az árra fordította a figyelmet, valóban leszorították a vakcinák árát, de hiány van oltóanyagból.

Már több mint 1 millió 800 ezer főt oltottak be, és nemsokára 600 ezren a második oltásukat is megkapják.

A betárolt oltóanyagokkal kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg 250 ezer orosz vakcina vár feloldásra, ennek most végzik el az ellenőrzését.

Emellett 517 ezer vakcina van raktáron, amit a második dózisra tartalékolnak.

Azonnali nyitásról most nem lehet most beszélni a járványügyi szakemberek véleménye szerint, amíg ilyen magas az új fertőzések száma - fogalmazott Orbán Viktor.

A boltok újranyitásával kapcsolatban közölte: átállunk a négyszetméter alapú nyitvatartásra, 10 négyzetméterre jut egy fő, és módosíthatjuk a boltok nyitvatartását is, ennek a részletszabályai a napokban jelennek meg a Magyar Közlönyben. Valószínű, hogy kitolódik a kijárási tilalalom este 22 órára, és a boltok este 21 óráig lehetnek nyitva.

Amíg a 65 év feletti regisztrált honfitársaink nincsenek beoltva, addig nem lehet újranyitásról beszélni. A 65 év felettiek 71 százalékát már beoltották, jól haladnak a beoltásukkal.

A kismamákat arra kérte a kormányfő, hogy regisztráljanak, Pfizer vagy Moderna vakcinával oltják be őket.

Az iskolák nyitásához a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat kell beoltani. 20 ezren már megkapták az oltás első adagját, de 82 ezer főt ehhez még be kell oltani. Ha ez április 10-ig sikerül, akkor reális esély van arra, hogy április 19-én meg lehet nyitni az iskolákat.