Óriásvállalatok szálltak ki a Facebook kriptovaluta projektből

Hírek2019. okt. 13.Növekedés.hu

A Mastercard, a Visa, az eBay és a Stripe egyaránt hátat fordítottak a Facebook sokak által támadott kripto-valuta projektjének. Kivonulásuk a PayPal közelmúltban bejelentett kilépése után hatalmas csapás a közösségi hálózat világ-valuta indítását célzó terveire.

A PayPal a múlt héten jelentette be, hogy a továbbiakban nem kíván tagja lenni a Libra Szövetségnek. Nem zárta ki azonban, hogy a jövőben részt vesz a projektben, írja a bbc.com hírportál.

A bejelentés erőteljes reakciót váltott ki:

Az e misszióval kapcsolatos elkötelezettség bármi másnál fontosabb számunkra

- olvasható a válaszként a Szövetség közleményében.

A projektet a hatóságok és a politikusok komoly fenntartásokkal fogadták, különösképpen az Egyesült Államokban. 

A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg október végén részt vesz a Képviselőház Pénzügyi Szolgáltatásügyi Bizottsága ülésén és megvitatja a Libra-val és annak tervezett megvalósításával kapcsolatos kérdéseket. 

A hatóságok nagyon sok aggályt fogalmaztak meg a Libra-val kapcsolatban, közöttük annak kockázatát, hogy a kripto-valuta pénzmosásra is alkalmas lehet. 

A többiekkel együtt elhagyta a projektet a Mercado Pago, az elsősorban Latin-Amerikában tevékenykedő fizetési szolgáltató. Így az eredetileg hat, fizetéseket bonyolító vállalkozás közül csupán a PayU maradt. A holland székhelyű vállalat a BBC vonatkozó kérdésére egyelőre nem válaszolt. 

A Stripe szóvivője megkeresésre azt nyilatkozta: a vállalat támogatja, hogy a pénz-átutalás világszerte könnyebbé váljon:

A Libra-ban benne van a lehetőség. Figyelemmel kísérjük a fejleményeket és egy későbbi szakaszban készen állunk együttműködni a Libra Szövetséggel.

A Visa hasonlóan vélekedik, azonban szerintük egy sor tényezőtől függ, hogyan alakul majd végső döntésük.

A Libra Szövetség, amelyet a Facebook a projekt lebonyolítására hozott létre, annyit üzent a távozó vállalatoknak:

Nagyra értékeljük a Libra céljaihoz és küldetéséhez biztosított támogatásukat. Noha a Szövetség összetétele idővel változhat és tagjainak száma növekedhet, a Libra irányításának és technológiájának alapelvei, valamint a projekt nyitott természete biztosítja, hogy a Libra pénzforgalmi hálózata rugalmas marad. Nagy várakozással tekintünk a Libra Szövetség Tanácsának közeli, alakuló ülése elé, ahol bejelentjük a szervezet alapítóinak névsorát.

A Libra-projekt végrehajtásával megbízott Facebook-igazgató twitter-bejegyzésében leszögezte: a kilépett vállalatok elveszítése „felszabadító hatással” jár. „Mindenkit óvnék attól, hogy a jelenlegi eseményekből messzemenő következtetéseket vonjon le” írta David Marcus, aki a Facebook-hoz történt csatlakozását megelőzően a PayPal elnöke volt.