Pályázati támogatásokkal is élénkítik a hazai gazdaságot

Hírek2024. feb. 6.Növekedés.hu

Gyorsan elfogytak a rendelkezésre álló források

A hazai vállalkozások február 5-ig nyújthatták be kérelmeiket az ipari energiatárolók telepítését 62 milliárd forintos keretösszeggel ösztönző programra. Az első adatok szerint a határidőig 116 pályázat érkezett be összesen közel 115 milliárd forint igénnyel.

A legkésőbb 2026 április végéig kiépülő új zöldenergia-tárolókkal több mint hússzorosára nő a jelenleg összesen mintegy 20 megawattos hazai kapacitás.

A párhuzamosan futó lakossági Napenergia Plusz Programban már benyújtották az első támogatási kérelmeket.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban, a gépkocsikban és az ipartelepeken egyformán élen járjon a zöldenergia tárolásában. A tárca jogalkotási és pénzügyi eszközökkel ösztönzi az energiatárolási piac bővülését. A zöldenergia tárolásával részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása. A korszerű eszközök telepítése így előmozdítja a tiszta energiaforrások további térnyerését.

Az élénk érdeklődést kiváltó vállalati programban ipari energiatárolók létesítéséhez és legalább tízéves üzemben tartásához lehetett vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt igényelni. A beérkezett pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyerteseket a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján választják ki.

A program elsősorban a villamosenergia rendszerszintű szabályozásban résztvevő tárolók létesítését hivatott előmozdítani. A vállalkozók saját célra is használhatják az új eszközöket, de prioritásként kell kezelniük a rendszerirányító igényeinek kiszolgálását. A pályázati forráson túl a támogatással kombinálható rendszerhasználati és csatlakozási  díjkedvezmények is megkönnyítik a hazai cégek tárolói fejlesztéseit.

A lakosságnak szóló Napenergia Plusz Programban már megkezdték az értesítések kiküldését az előregisztrációs kérelmek jóváhagyásáról, szükség esetén a hiánypótlásról. A rendszerbe már feltöltötték az első támogatási kérelmeket is. A sikeresen pályázó családok ingatlanonként akár 5 millió forintot kaphatnak modern napelemes rendszerek telepítéséhez, a zöldenergia saját célú termeléséhez, későbbi felhasználásra eltárolásához.