Óriási katonai hadgyakorlat zajlik Európa szívében

Hírek2023. ápr. 29.Sz.A.

Több mint 3000 NATO katonával kezdődött ma védelmi hadgyakorlat Szardínia szigetén, ahol korábban magyar katonák is vettek részt közös hadgyakorlaton. Most olasz, német, holland, norvég, cseh és luxemburgi katonák gyakorolnak.

A katonai hadgyakorlatban összesen 3000 fő vesz részt: 800 olasz katona mellett német, holland, norvég, cseh és luxemburgi erők is gyakorlatoznak.

A közös NATO hadgyakorlat célja felmérni, milyen gyorsasággal válaszolnának a NATO csapatok egy esetleges vészhelyzetre Európában - írja az Il Fatto Quotidiano olasz lap.

Az általános hadgyakorlaton a NATO legfrissebb páncélosai is részt vesznek, beleértve a Leopárd 2-es tankokat is.

A Noble Jump nevű hadgyakorlatot a 2002-ben létrejött nápolyi közös haderő (JFC-Joint Force Command) ellenőrzi, és a NATO kifejezetten európai védelmi célokra létrehozott úgynevezett SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) programján belül zajlik.

A védelmi célokat szolgáló haderő technológiailag modern fegyverekkel rendelkező földi, légi és tengeri egységeket is bevet speciális hadműveletek gyakorlására.

A NATO-légierő a szardíniai Cagliari városától nem messze fekvő Decimomannu légvédelmi katonai bázist is használja a hadgyakorlat során.

A NATO a Krím félsziget elfoglalása után, a katonai szövetség madridi csúcstalálkozója során 2014-ben hozta létre a NATO-n belül azt a kezdeményezést, amelynek keretében Szardínia szigetén most hadgyakorlatot tartanak.

A spanyol fővárosban a NATO vezetők abban állapodtak meg, hogy megerősítik a NATO elrettentő képességét, és megújítják a védelmi erőket. A cél, hogy növeljék az operatív erők kapcitását, gyorsaságát, így például 100 ezer katonát tudnak mozgósítani legfeljebb 10 napon belül.

A mostani hadgyakorlat célja, hogy megmutassa, a NATO egységes, és kész megvédeni a szövetségeseit

- olvasható a hadgyakorlatot bemutató NATO tájékoztatásban.

Szardínia szigetén egy másik hadgyakorlatot is beterveztek május 8 és 26-a között: a Joint Stars 2023 nevű katonai és polgári közös gyakorlatban 4000 olasz katona vesz részt szárazföldi, légvédelmi és haditengerészeti katonai eszközök bevonásával, de az akcióban a polgári védelem, a Vörökereszt és a tűzoltóság is szerepet vállal.

Magyar katonák 2007-ben vettek részt szardíniai közös NATO-hadgyakorlaton.