Óriási támogatást kaphat az európai akkumulátorgyártás

Hírek2019. dec. 10.Növekedés.hu

Az Európai Unió gazdasági versenyhivatla 3,2 milliárd euró állami támogatást hagyott jóvá az akkumulátorgyártás fejlesztésének elősegítésére.

A hét tagállamtól – Németország, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Belgium, Svédország és Finnország) – származó  támogatást 17 különböző vállalat kapja, derül ki az Európai Bizottság közleményéből. A támogatás a közlemény szerint további 5 milliárd eurónyi magánbefektetést mozgósíthat.

Az európai autógyártók tartanak attól, hogy az elektromos autók akkumulátor-ellátása tekintetében kiszolgáltatottá válnak az ázsiai vállalatokkal szemben, amelyek jelenleg a világpiaci kínálat 80 százalékát állítják elő. Európa részesedése csupán 3 százalék. 

Az európai akkumulátorgyártás a tiszta közlekedés és energia-ellátás, a munkahelyteremtés, a fenntarthatóság és a versenyképesség szempontjából stratégiai fontosságú gazdaságaink és társadalmaink számára

– mondta a versenypolitikáért felelős EU-biztos, Margrethe Vestager. 

A támogatás iránti igény része az Európai Akkumulátor Szövetség elnevezésű EU-kampánynak. A 2017-ben indított kezdeményezés célja, hogy az európai ipart az akkumulátorok „Airbusának” megteremtésére ösztönözze.

Noha az Európai Bizottság gazdasági versenyt felügyelő testülete a korábbiakban szigorúan fellépett az állami támogatások gyakorlata ellen, 2014 óta a stratégiai jellegű, több államra kiterjedő projektek irányában engedékenyebbé vált.

A támogatást elsősorban a következő négy fő területre összpontosító vállalatok kaphatják meg: nyers és feldolgozott anyagok, cellák és részegységek, akkumulátor-rendszerek és újszerű felhasználások, tisztítás és újra-hasznosítás. 

Németország 1,25 milliárd euró értékű támogatásra kért engedélyt, derül ki a bizottság közleményéből.

Az érdeklődő vállalatok között szerepel a BMW és az Opel, a BASF, a Varta és az Umicore

– tájékoztatott Peter Altmaier német gazdasági miniszter. Hozzátette: a következő évtized közepére az országnak ipari mennyiségben kell tudnia akkumulátorokat gyártani.