Orosz hadművelet - Biden: az olajárak emelkedése miatt az Egyesült Államok felszabadíthatja a stratégiai olajtartalékát

Hírek2022. feb. 25.MTI - Beregi Balázs, Washington

Miután az ukrajnai orosz támadás miatt az olajár is emelkedett, az Egyesült Államok olajat szabadíthat fel a stratégiai tartalékából - jelentette be csütörtöki Fehér Házi beszédében Joe Biden amerikai elnök.

Amint azt a feltételek megkövetelik, az Egyesült Államok olajat szabadíthat fel

- fogalmazott az elnök. Biden hozzátette, hogy mind az olajtermelő, mind az olajfogyasztó országokkal együttműködnek.

Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy csökkentsem azt a kellemetlenséget, amelyet az emberek a benzinkutaknál éreznek

- tette hozzá az elnök. Hangsúlyozta: az amerikai kormány "minden rendelkezésére álló eszközt bevet", hogy megvédje az amerikai családokat és vállalkozásokat a benzinkutaknál tapasztalt áremelkedéstől. Biden felhívta a vállalatok figyelmét, hogy "nem szabad kihasználniuk" a mostani helyzetet és ne emeljék meg az áraikat a nyereség növelése érdekében.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője és az Ukrajna elleni támadást követően globálisan is megugrottak a nyersanyagárak.

Csütörtök reggel, az orosz támadás hírére, az Egyesült Államokban komoly veszteségekkel nyitott a tőzsde, az olajárak pedig emelkedtek, mivel a befektetők a globális energiapiacok zavarára készülnek.

Sajtóinformációk szerint egyelőre nem derült ki, hogy Kína, mint a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tagja, csatlakozna-e a kezdeményezéshez. Az IEA a héten közölte, hogy készen áll a tartalékok felszabadítására. Az Egyesült Államok eddig mintegy 50 millió hordó olajat szabadított fel a stratégiai kőolajtartalékából, hogy csökkentse az árakat, miközben Kína többnyire elzárkózott a saját készlete felszabadításától.

Japán és Ausztrália csütörtökön szintén bejelentette, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség többi tagországával együtt készen áll olajkészletei felszabadítására.

Az IEA február 22-én közölte, hogy a tagországok összes olajkészlete december végén megközelítette a 4,16 milliárd hordót, amelyből 1,5 milliárdot tartottak a kormányok a szükségtartalékaikban.