Sorozás, készletezés, bizonytalanság - a net lekapcsolására is készülnek Kárpátalján

Elemzések2022. feb. 25.Kovács Dániel

A harci cselekmények egyelőre nem, a háború okozta feszültség és bizonytalanság már megérkezett Kárpátaljára. Elkezdődött a sorozás, van, aki már menekül, az emberek készleteznek, Beregszászon kihirdették az alagsori óvóhelyek listáját, az óvatosabbak felkészülnek arra az eshetőségre, ha leállna az internet.

Noha úgy tűnt, a háborús feszültség legfeljebb Ukrajna keleti régióira terjed majd ki, keleti szomszédunkban tegnap már fenekestül felfordult minden, ami már Kárpátalján is egyre erősebben érezteti hatását. A csapatmozgások zöme jelen sorok írásának kezdetekor még több ezer kilométerre zajlott 

Beregszász és Luhanszk között a távolság közúton csaknem ezerhétszáz kilométer,

vessük össze azzal, hogy nagyjából ugyanilyen messze van a francia főváros, Párizs is a Google Térkép autós navigátora szerint. (1827 kilométer) nap közben ez a távolság folyamatosan csökkent. 

Ráadásul a légicsapások, rakétatámadások Nyugat-Ukrajnát sem kímélték. A Rubryka.com információi szerint orosz bombatámadás érte Ivano-Frankivszk, Kolmija és Koszov repülőtereit is. Hmelnickij megyében egy lőszerraktár, amelyet az orosz tüzérség lövedékei találtak el. Luck-ban egy TV-adótornyot robbantottak fel, de ugyanitt megsemmisült egy tűzoltósági épület is.

Ezek közül a kárpátaljaiak számára az Ivano-Frankivszki támadás a leginkább fenyegető, ugyanis légvonalban alig több, mint százötven kilométerre található Munkácstól.

Harc itt még nincs, de elindult a felkészülés

Kárpátalja területén ilyen incidens eddig nem történt - mondja a Növekedés.hu-nak Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára, egyúttal Mezőgecse polgármestere.

Ennek ellenére Viktor Mikita, a megyei állami közigazgatás elnöke közleményében arra szólította fel a katonai létesítmények környékén lakó kárpátaljaiakat, hogy a biztonságuk érdekében hagyják el lakhelyüket

- írta meg a Kárpát Hír.

Régiónkban fokozott készültségben állnak a rendfenntartó erők, ekkenőrzőpontokat alakítottak ki és mozgósították a tartalékos állományt - idézte a megyevezetőt a kárpátaljai portál, amely arról is beszámolt, hogy az Állami Kommunikációs Szolgálat felszólította a lakosságot, csak a legszükségesebb estekben indítsanak telefonhívást.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hálózatok túlterheltsége miatt a kommunikációban elordulhatnak fennakadások.

De a hírportál azzal a lehetőséggel is számol, hogy az internet lekapcsolására is sor kerülhet. Igyekeznek jó tanácsokkal is ellátni olvasóikat, hogyan tudnak kommunikálni, ha valóban nélkülözniük kellene a világhálót. 

Összegyűjtötték azokat a platformokat, ahol gördülékenyebben kommunikálhatnak a felhasználók, akár internet-hozzáférés nélkül is. A legtöbb a Google Play Market-ből szerezhető be, de arra is felhívták a figyelmet, hogy ezeket az alkalmazásokat érdemes előzetesen letölteni, amíg megfelelő internet-hozzáférés áll rendelkezésre.

Ilyen például a Bridgefy, amely a Bluetooth-hálózatot kihasználva, akár egy teljes várost össze tud kapcsolni internet használata nélkül, amiben az üzenetek az egyik telefonról a másikra ugrálnak, vagy a CENO böngésző, amely peer-to-peer hálózatként (P2P) működik, lehetővé téve a felhasználók számára a letöltött tartalmak megosztását.

A határon már tumultus van

A riasztó hírek hatására gyorsan bedugultak a határátkelők is, tegnap kora délután már káoszról, torlódásokról szóltak a hírek, kilométeres sorokkal Magyarország irányába.

A Növekedés.hu helyi forrásokból úgy tudja, hogy kárpátaljai magyarok viszonylag kevesen döntöttek eddig a távozás mellett, leginkább a Kelet felől, a katonai akciók elől menekülők érkeztek meg nagy számban a határra. 

- Elkezdték a sorozást, mennek a behívók az embereknek. De rengeteg fiatal eleve külföldön dolgozik, csak az ünnepeket töltötték itthon, aztán mentek is vissza - mutat rá Mester András, megerősítve, hogy nem a behívó elől menekülök miatt van tumultus a határon. 

Olyanok is vannak, akik éppen csak hogy megúszták a kényszerű sorozást, Vidnyánszk Attila interjújából derült ki, hogy a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház társulatának összes férfi tagja megkapta a behívót az ukrán hadseregbe, egyébként a katonai szolgálatra hatvan éves korig minden férfit behívhatnak.

Érdekesség, hogy a beregszászi társulat március 1-én, Budapesten a  Nemzeti Színházban tervezi előadni a Tóték című darabot Vidnyánszky rendezésében, de sokáig úgy tűnt, a háborús helyzet miatt le kell majd fújni az előadást, végül kiderült, hogy a társulat még időben, sikeresen átjutott a határon. 

Van aki semmilyen katonai kiképzést nem kapott, de egy hatvan éves ember mégis mire emlékszik az ifjúkori gyakorlatokból? Akkoriban minden, a felszerelés is más volt

- vélekedik Mezőgecse polgármestere.

 

Egy nap alatt minden a feje tetejére állt

Pár hete még azt írhattuk, hogy Kárpátalján nyugalom van, az emberek még nem készleteznek, nem tartanak a feszültség eszkalációjától. Mester András viszont arról számol be, hogy már ennek az ellenkezője igaz.

- Az emberek nem tudják hogy mi lesz, egyáltalán meddig tart tanak majd a háborús cselekmények.

A Hrivnya értéke folyamatosan csökken, a bizonytalanság pedig nő. Már két napja elkezdte a lakosság készletezni az alapvető élelmiszereket, nélkülözhetetlen háztartási cikkeket, megrohamozzák az ATM-eket és a benzinkutakat.

A boltok egyelőre bírják a többletvásárlást, áruhiány most még nincs - mutat rá a KMKSZ önkormányzati titkára. 

Tegnap késő délután közösségi oldalán megszólalt Babják Zoltán, Beregszász polgármestere is. A városvezető azt írta, azon dolgoznak, hogy biztosítsák a létfontosságú létesítmények zavartalan víz- és áramellátását, az evakuáltak esetleges elhelyezését, valamint hogy ellenőrzik az alapvető élelmiszerek stratégiai készleteit.

A jelenlegi helyzetben fontos az ivóvíz gondos kezelése és készletezése. Az EU országaival továbbra is nyitva maradnak a határok

- írta a polgármester, aki azt is felsorolta, veszély esetén Beregszászban milyen címeken lehet menedéket találni az alagsori óvóhelyeken.

Mester Andrást arról is megkérdeztük, tart-e attól, hogy a hadmozdulatok elérik Kárpátalja területét is. Azt mondta, reménykedik benne, hogy nem, de ma már semmit nem lehet kizárni.

De leszögezi, még ha a harc nem is terjed el idáig, a gazdasági hatásai súlyosan érintik majd ezt a régiót is.