Oroszország támadhat? A belga védelmi miniszter álláspontot foglalt a témában

Hírek2024. feb. 23.MTI

Nincs közvetlen veszélye annak, hogy Oroszország támadást intézzen egy NATO-tagállam ellen, viszont hibrid háború folyik kibertámadásokkal, dezinformációs és destabilizációs kampányokkal - hívta fel a figyelmet Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter az RTBF belga közszolgálati műsorszolgáltatónak adott pénteki interjújában.

A miniszter figyelmeztetett:

Oroszország megújítja stratégiai készleteit, átállt a hadigazdaságra. Költségvetésének 30-40 százalékát a védelemre költi, ami azt jelenti, hogy fel kell készülnünk arra, hogy megerősítsük határaink biztonságát.

Rámutatott, hogy bár az ukrán erők jelenleg nehéz helyzetben vannak, Vlagyimir Putyin orosz elnök villámháborús terve nem jött össze az ukrán harcosok elszántságának köszönthetőn. Amennyiben az ukrán fronton romlik a helyzet, az aggodalomra adhat okot, ezért fenn kell tartani az Ukrajnának nyújtott támogatást - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a geopolitikai helyzet globálisan instabillá vált, ezért többet kell befektetni a védelmi iparba,

Belgium például számos olyan megállapodást kötött hadiipari vállalatokkal, többek között a lőfegyvergyártó FN Herstal vallóniai céggel, amelyek lehetővé teszik a katonai felszerelések rendszeres szállítását Ukrajnába. 

Ludivine Dedonder tavaly bejelentette, hogy a belga állam idén önkéntes katonai szolgálati programot vezet be, főként munkakereső fiatalok részére, akiknek ezáltal lehetőségük nyílik arra, hogy katonai környezetben kapjanak alapvető képzéseket.

A védelmi miniszter ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy ez nem jelenti a sorkatonai szolgálat visszaállítását. Hozzátette azt is, hogy a belga kormány nagyszabású toborzási kampányt indított védelmi kiképzésben részesült szakemberek számára.