Háború: Oroszország területén csapott le az ukrán haderő

Hírek2023. ápr. 30.Sz.A.

Az oroszországi Brjanszk régiót lőtte rakétákkal az ukrán haderő tegnap. Brjanszk Moszkvától 380 kilométerre délnyugatra fekszik.

Tegnap sikerült eloltani a Szevosztopolban keletkezett tüzet, amelyet egy orosz haditengerészeti raktár elleni ukrán dróntámadás okozhatott – jelentette be a régió orosz vezetősége.

Az ukrán katonai hírszerzés információi szerint 10 olajraktárat semmisítettek meg, összesen 40 ezer tonna üzemanyaggal, melyet a Fekete-tengeren állomásozó orosz hadiflotta használt volna fel - olvasható a The Guardian napi háborús összefoglalójában.

- Tegnap 26-ra emelkedett az ukrán városok elleni pénteki orosz légitámadások áldozatainak száma, öt gyerek is az áldozatok között van.

- Ukrán közlés szerint a tervezett ellentámadás előkészületeivel majdnem végeztek.

- Az ukrán haderő rakétákkal lőtte szombaton az oroszországi Brjanszk régiót, a támadásban két civil életét vesztette. A régió orosz vezetése szerint két lakóépület teljesen megsemmisült - jelentette be Alekszander Bogomaz, a terület kormányzója a Telegram csatornán.

- Nancy Pelosi nagyon veszélyesnek nevezte az egy évvel ezelőtti kijevi látogatását Az Associated Pressnek adott interjúban az amerikai Képviselőház korábbi elnöke elmondta: a delegáció tagjai nem féltek, de komoly háborús övezetben voltak, ezért meg is halhattak volna.

Pelosi szerint meg kell nyerni a háborút Ukrajna és Amerika érdekében. Mint mondta, jelenleg a világban az autokrácia és a demokrácia között zajlik háború.

- Volodimir Zelenszkij egy szombati tévéinterjúban úgy fogalmazott, hogy tavaly február végén vállalta volna a halált is, ha az orosz titkosszolgálatnak sikerült volna bejutnia a kijevi elnöki irodába. A kísérletet meghiúsították. Az elnök szerint tart magánál pisztolyt, és tud is lőni.

- A brit védelmi minisztérium információi szerint az orosz haderő ismét cirkálórakétákkal támadhatta Ukrajnát pénteken, a támadásban legalább 25-en életüket veszették. Az orosz haderő célja az ukrán hadsereg nemrég érkezett katonai utánpótlásának megszerzése lehetett.

- Az orosz hadsereg által elfoglalt Herszon régióban Novaja Kahovka várost ukrán tüzérségi támadás ért, a településen az elektromos áramellátás megszűnt.

- Sikerült megállapodást elérni az ukrán gabonaexport átengedéséről Magyarország, Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia egyetértésével az Európai Bizottság bejelentése szerint.  A Fekete-tengeren komoly nehézségekbe ütközi az ukrán export biztosítása, ezért vált fontossá a szárazföldi útvonal.

- Lengyelország állítólag illegálisan elfoglalta Varsóban az orosz nagykövetség iskoláját, amire Moszkva a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó Bécsi Egyezmény megsértésének tekint.

A lengyel álláspont szerint jogukban állt visszavenni az épületet, amit Szergej Andrejev varsói orosz nagykövet cáfol.