Áprilisban váratlanul csökkent a kínai feldolgozóipar teljesítménye

Hírek2023. ápr. 30.MTI

Áprilisban a feldolgozóipari teljesítmény váratlan csökkenésével január óta a legalacsonyabb szintre húzódott vissza az előző havi rekordról a kínai gazdaság teljesítménye a nemzeti statisztikai hivatal (NBS) adataiból összeállított és vasárnap publikált kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) alapján.

A feldolgozóipari BMI váratlanul négyhavi mélypontra, 49,2 pontra esett áprilisban a márciusi 51,9 pontról, alaposan alulmúlva az 51,4 pontos piaci várakozásokat.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. A mostani legfrissebb eredmény is a feldolgozóipari tevékenység első csökkenését jelzi tavaly december óta, a gyenge globális kereslet közepette.

Az új megrendelések feldolgozóipari mutatója 48,8 pontra csökkent 53,6 pontról, a beszerzési aktivitásé pedig 49,1 pontra, 53,5 pontról az előző három hónap emelkedése után.

Az exportértékesítés január óta először csökkent, 47,6 pont lett 50,4 pont után. Az üzleti hangulat azonban továbbra is kedvező maradt, annak ellenére, hogy a mutató az idén eddig mért legalacsonyabb értéket érte el 54,7 ponton, 55,0 után.

A nem feldolgozóipari (szolgáltatóipari) BMI áprilisban 56,4-re csökkent a márciusi 58,2-es, csaknem 12 éves csúcsról. A mostani adat a negyedik egymást követő hónapban jelzi a szolgáltatási tevékenység bővülését, miután Peking tavaly, év végén feloldotta a szigorú pandémiás korlátozásokat. Az új megrendelések már a negyedik egymást követő hónapban emelkedtek, de lassabb ütemben, 56,0 pontot mutatva a márciusi 57,3 ponttal szemben.

Ugyanakkor a foglalkoztatás már a második egymást követő hónapban csökkent, mégpedig gyorsuló ütemben, 48,3 pontra csökkenve 49,2 pontról. Az üzleti hangulat továbbra is kedvező annak ellenére, hogy a mutató négyhavi mélypontra enyhült, 62,5 pontra 63,3 pontról.

A feldolgozóipari és szolgálatóipar adatokat összesítő kompozit BMI áprilisban 54,4 pontra, január óta a legalacsonyabbra csökkent az előző havi rekordmagas 57,0 pontról.

A BMI mutatókat a Kínai Logisztikai és Beszerzési Szövetség (CFLP) és a Kínai Logisztikai Információs Központ (CLIC), az NBS által gyűjtött adatok alapján állítja össze.