OTP: Aggódnak a magyarok a jövőjük miatt, egyre többen tesznek félre

Hírek2020. aug. 29.Növekedés.hu

Százból csak 42 hazai bankszámla-tulajdonos készít egy hónapra szóló pénzügyi tervet, öt-tíz éves távlatban pedig csak öten gondolkodnak - derül ki a legfrissebb OTP Öngondoskodási Indexből. Az első félévben 1929 milliárd forinttal nőtt a lakosság pénzügyi vagyona, amiben nagy szerepe van a hiteltörlesztési moratóriumnak is.

A hónapokig elhúzódó koronavírus-járvány felértékelte a takarékoskodás, a közép- és hosszú távú pénzügyi célok meghatározása, a tartós anyagi biztonság megteremtésének szerepét.

A megkérdezettek csaknem 30 válaszlehetőség közül jelölhettek meg akár több olyan célt is, amelyet megtakarításuknak köszönhetően, annak felhasználásával az elmúlt egy évben sikerült megvalósítaniuk.

A legtöbb jelölést az okostelefon vagy számítógép, laptop vásárlása, a ruhatár felújítása, a nyaralás, illetve a lakás felújítása, új bútorok beszerzése kapta.

Az elkövetkező néhány év megtakarítási terveire vonatkozó kérdéssorban változtak az arányok. Itt is a nyaralást jelölték be a legtöbben, de a legtöbbször megadott válaszok közé bekerült az autóvásárlás, az otthonteremtés, valamint a megtakarítás váratlan helyzetekre. Az adatok azt igazolják, hogy a hosszabb időtávban gondolkodó takarékoskodók komolyabb célokat tűznek ki maguk elé.

Az OTP Bank szakértői szerint ezek az arányok idén a járvány hatására várhatóan eltolódnak, egyre többen tervezhetnek majd hosszabb távra is.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, augusztusi adatai szerint az év első hat hónapjában 1929 milliárd forinttal gyarapodott a háztartások pénzügyi vagyona, ezen belül (jelentős részben a hiteltörlesztési moratóriumnak köszönhetően) 564 milliárd forinttal emelkedett a lakossági forintbetétekben tartott összeg. A megtakarítási attitűdöket, főleg a hosszútávú tervezést tekintve fordulatot hozhat az idei koronavírus járvány. Az idei első félévben ügyfeleink aktívabban keresték a befektetési lehetőséget a pénzüknek, legyen szó egyszeri, nagyobb összegről vagy rendszeres, kisebb megtakarításról – nyilatkozta Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.