Koronavírus: mit jelentenek valójában a halálozási számok?

Elemzések2020. ápr. 1.D.J.

Olaszországban a napi új megbetegedések száma egy ideje elkezdett csökkenni. Ennek ellenére a halálozási adatok a közeljövőben akár újabb rekordokat is dönthetnek.

A Sun nevű brit bulvárlap nem is olyan rég írta meg, hogy a koronavírus-fertőzés legfiatalabb brit áldozata csak 18 éves volt. Az már csak a hangzatos cím után a cikkből derült ki, hogy az orvosok szerint a járványnak semmi köze nem volt a páciens halálához. A fiatal fiú teljesen más betegségbe halt bele. Most, hogy a koronavírus egész Európában tombol, a netet böngészve sajnos könnyű belebotlani a rosszindulatú csúsztatásokba. Aki szeretné nyomon követni a friss helyzetet, annak nincs könnyű dolga. Már csak azért sem, mert a puszta adatokat se mindig könnyű értelmezni.

A halálozási számok például egyáltalán nem tudnak képet adni arról, hogy a betegség terjedése jelenleg hogy áll.

Ez a mutató csak azt mutatja meg, hogy hetekkel ezelőtt hol tartott a ragály. Hogy miért? Nos, ehhez tudni kell, hogy a lappangási idő a jelenlegi tudásunk szerint általában 5 nap. Miután a kór első jelei megjelennek a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság beszámolója szerint a végzetes kimenetelű eseteknél általában még 14 nap telik el a halál beálltáig.

Tehát, akik ma meghalnak a járványba, azok nagy valószínűséggel két és fél hete kapták el a betegséget (de egyes eseteknél 20-30 nap is eltelhet a halál időpontjáig). Ezért van az, hogy általában heteket kell várni mire a mozgást korlátozó intézkedések miatt a halálozások száma is elkezd esni.

Kínában például a napi új megbetegedések február 12-e után kezdtek el csökkenni.

A halálozások viszont a pozitív trendforduló után még nőttek egy ideig: a hivatalos jelentések szerint az ázsiai országban a koronavírusba február 23-án haltak bele a legtöbben, összesen 150-en. Körülbelül harmadával többen mint az egy héttel korábban.

Kis csúszással, de ugyanez történt Dél-Koreában is. Ott az esetszám március 3-a óta esik, a halálozásokból viszont 24-én volt a legtöbb. Ahogy látható: ha egy országban elkezd javulni a helyzet, akkor rendszerint a halálozási szám az utolsó, amelyik elkezd apadni. Mindezeket azért is érdemes szem előtt tartani, mert ha Európa is rálép a gyógyulás útjára, akkor van rá esély, hogy itt is hasonló tendenciákat fogunk látni. Olaszországban például a napi új megbetegedések száma március 21-én volt a legmagasabb. Szemben például az Egyesült Államokkal, ahol még mindig folyamatosan romlik a helyzet, úgy tűnik, hogy az olaszoknál kisebb kilengésekkel, de elkezdtek kilábalni az egészségügyi válságból.

Jellemző, hogy Olaszországban az új megbetegedések száma 13 napja nem volt olyan alacsony, mint hétfőn. Közben viszont a halálozási mutató továbbra is kifejezetten magas. Tegnap 837-en haltak bele az új koronavírus fertőzésbe, ami azt jelenti, hogy a járvány kipattanása óta ez volt a harmadik legvéresebb nap. Sajnos minden bizonnyal időbe telik még mire ezen a téren is látható lesz a javulás. Pláne úgy, hogy a fertőzés miatt az országban jelenleg több mint négyezer ember van kritikus állapotban.