Pekingben ma 59 beteg lett, lezárták a várost

Hírek2022. máj. 1.Növekedés.hu

Peking nagyon komoly lezárásra számíthat az omikron terjedése miatt. Nehezíti a helyzetet, hogy Kínában a munka ünnepe ötnapos szabadnappal jár, amikor sok a rendezvény és sokan utaznak is - írja a CNN.

Kínában ötnapos szabadnapot jelent a munka ünnepe, amely idén szombaton kezdődött. Hagyományosan rengetegen utaznak és gyülekeznek ilyenkor, most azonban a covid miatt ez lehetetlen.

Peking betiltotta az éttermi étkezést, bezárta a Universal Stúdiót és elrendelte, hogy mindenkinek igazolnia kell, hogy negatív, ha nyilvános helyre akar bemenni, ugyanez érvényes a tömegközlekedésre is. A covid tesztet minden lakosnak hetente legalább egyszer el kell végeznie. 

Számos helyi önkormányzat elrendelte, hogy a lakosok csak akkor hagyhatják el a városukat, ha feltétlenül szükséges, és hosszas karantént rendeltek el az olyan területekről érkezőkre, ahonnan Covid-fertőzötteket jelentettek.

A kínai közlekedési minisztérium arra számít, hogy az ünnepek alatt 100 millió utazás bonyolódik majd, s bár ez számunkra soknak tűnik, valójában 62 százalékos visszaesés a tavalyi évhez képest.

Miközben a pénzügyi központban, Sanghajban egy hónapig tartó lezárás tovább folytatódik, a kínai főváros, Peking egy újabb omikron-járvány kitörésével küzd.

Az elmúlt héten sok pekingi lakos igyekezett élelmiszert és napi szükségleti cikkeket készletezni, attól tartva, hogy hasonlóan a sanghaji zárlathoz, itt is élelem nélkül marad a lakosság

A pekingi hatóságok már több alkalommal is tömeges vizsgálatokat végeztek, lakóközösségek tucatjait zárták le és felfüggesztették az iskolák működését, de az ünnepek kezdetén tovább szigorították a korlátozásokat.

Az ünnepek után csak negatív covid igazolással lehet munkába vagy iskolába menni.

Peking vasárnap 59 helyi fertőzést jelentett, ami a legmagasabb napi esetszám a jelenlegi járványkitörés során. A város április 20. óta több mint 300 megbetegedést jelentett.

Eközben Sanghajban a hatóságok vasárnap közölték, hogy a vírus terjedését a városban "hatékonyan sikerült megfékezni", miután több mint egy hónapig szigorúan lezárták a várost, és a 25 millió lakos nagy részét otthonmaradásra kényszerítették.

Sanghaj vasárnap 7872 helyi megbetegedést jelentett, ami április 13. óta tartó csökkenő tendenciát jelent - közölték egy sajtótájékoztatón. A város 38 új halálesetet is jelentett, így a járvány halálos áldozatainak száma 422-re emelkedett.Sok idős sanghaji polgárt, akik közül néhányan súlyos alapbetegségben szenvednek, és nem tudnak magukról gondoskodni, ideiglenes karanténlétesítményekbe szállítottak, ami közfelháborodást váltott ki.

A kormány fémkerítéseket is telepített olyan lakóházak elé, ahol a közelmúltban megbetegedések fordultak elő, hogy megakadályozza, az emberek esetleg elmenjenek otthonról, ami további felháborodást váltott ki.