Ahogy az orosz média látja a háborút

Elemzések2022. máj. 1.D.J.

Az ukrán háború kapcsán egy furcsa alternatív valóságot épített fel az orosz média, ahol egymást érik a győzelmek. A harcok valahogy mégse érnek véget.

Miután Ukrajnában befejeződnek a hadműveletek a NATO-nak meg kell kérdeznie magától: megvan mindenünk ahhoz, hogy megvédjük magunkat? Elég emberünk van a védekezéshez? - minderről a napokban  Vlagyimir Szolovjov, ismert orosz TV-s személyiség beszélt saját műsorában, az állami Rosszija 1 csatornán.

Mint kifejtette: nem csak Ukrajnát kell nácitlanítani. Európa és a világ elleni háború is egyre inkább kezd körvonalazódni.

Mikor arról beszélt, hogy mire számíthatnak Oroszország ellenségei, úgy fogalmazott: „Nem lesz kegyelem”.

Aki nem ismeri az orosz állami TV adásait, annak meglepő lehet ez a fajta ellenséges hangnem, pedig az ilyen beszédek nem ritka vendégek a moszkvai sajtóban.

Mielőtt kitört volna az ukrán háború, még volt a helyi médiának egy kis szeglete, amely szembement az árral és nekiment az orosz vezetésnek. Jó példa erre a Novaya Gazeta nevű újság, amely például a Csecsenföldön elkövetett háborús bűnökkel is foglalkozott. Ám az ehhez hasonló sajtótermékek túlnyomó részét ellehetetlenítették, miután februárban megkezdődtek a harcok Ukrajnában.

Azóta a háború kapcsán az orosz sajtó már csak az állami propagandának engedhet teret.

A győzelmi jelentésekben pedig nincs hiány. A különleges katonai hadművelet, amelyet jó ideig még véletlenül sem szabadott háborúnak nevezni, fényesen indult az orosz média szerint.

A helyi nézőknek, akik a világnézetüket arra alapozzák, amit az orosz állami TV-ben látnak, minden okuk megvan rá, hogy büszkeséget érezzenek – erről már a sajtófigyeléssel foglalkozó Madeline Roache beszélt a CNN-nek.

A képet viszont olyan hangok is színesítik, amelyek nyíltan kiállnak a háborús bűnök mellett. Az orosz állami hírügynökség a RIA Novosztyi például közzétett egy írást arról, hogy Ukrajnát és az ukrán nemzetet miként kéne teljesen felszámolni.

Mindezt azon a napon, amikor a bucsai mészárlás nyomait először megismerte a világ.

A RIA Novosztyi cikke szerint magát az ukrán szót is be kell majd tiltani és legalább egy új generáció fel fog nőni mire teljesen nácitlanítják a megszállt országot. A lakosságot majd integrálják az orosz társadalomba. Akik a cinkosai a jelenlegi ukrán rezsimnek azokat kényszermunkával és börtönnel kell büntetni vagy ki kell végezni – fejtette ki a cikk szerzője Timofei Sergeitsev.

Szerinte az ukrán lakosság többsége bűnös, emiatt pedig vezekelniük kell.

Az orosz propaganda sajátossága, hogy néhol Ukrajna felszámolása egy nyugati blöff, néhol viszont a végső cél.

Arra, hogy több európai ország így az Egyesült Királyság miért vádolja Oroszországot népirtással, a cikkünk elején is említett Vlagyimir Szolovjovnak egyébként van egy teóriája: szerinte a brit kormány így készíti fel a lakosságot egy Oroszország elleni atomcsapásra.

Könnyű győzelem helyett harmadik világháború

Az elhúzódó harcok feladták a leckét az orosz sajtótermékeknek. Ha minden remekül alakul akkor a „különleges katonai hadművelet” miért tart ilyen sokáig?

Leginkább az tudja zavarba hozni a TV-s szakértőket, amikor látványos veszteséget szenved az orosz haderő. Miután a Moszkva nevű cirkáló elsüllyedt a hivatalos álláspont az volt, hogy egy vihar okozta a bajt. De aztán az állami TV-ben a hajó hatástalanítása után arról beszéltek, hogy kitört a harmadik világháború.

Jelenleg a NATO infrastruktúrája ellen harcolunk, ha nem maga a NATO ellen. Ezt fel kell ismernünk

magyarázta Olga Skabeyeva, az állami média népszerű politikai kommentátora, aki szerint a következő nagy világégés már kezdetét vette. A beszédét az alábbi videóban a BBC munkatársa angolul feliratozta.

A TV-ben a szakértők és a neves politikusok mindenesetre nem fukarkodnak a fenyegetésekkel, ha épp a Nyugatról van szó.

Az utóbbi időben a slágertéma egy új interkontinentális ballisztikus rakéta: a Szarmat, amely állítólag a legnagyobb hatótávolságú rakéta a világon. Jurij Svitkin parlamenti képviselő büszkén mesélte a Rosszija 1 csatornán, hogy a sikeresen tesztelt fegyver akár egész Angliát vagy New Yorkot is le tudja mosni a föld színéről.

A Pentagon viszont nem sok szót pazarolt a rakétára. Azt állítják, hogy a tesztben nem láttak fenyegetést. Eleve a rakéta kipróbálásáról Moszkva előre értesítette az Egyesült Államokat.

Ennél az oroszok minden bizonnyal valami komolyabb reakcióra számítottak. A Pentagon megjegyzése kapcsán Dmitry Kiselyov orosz televíziós azt mondta, ez a gyász első tipikus fázisa: a tagadás.