Lehull a lepel – ennyien vesznek részt a hitelmoratóriumban

Elemzések2021. nov. 12.Harsányi Péter

Az október végi határidőt követően mekkora a részvételi arány a lakossági és a vállalati oldalon a meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumban? Erről kérdeztük az Erste, az OTP és a K&H Bankot, illetve a Magyar Bankholdingot.

A kereskedelmi bankok válaszai alapján a lakossági hitelállomány jellemzően 5-7 százaléka vesz részt a célzottan meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumban. A vállalatoknál ez az arány 1 és 6 százalék közötti.

A lakossági hiteleknél sok esetben a gyermeknevelés okán kérték az ügyfelek a moratórium hosszabbítását.

A lakossági ügyfeleknél jellemzően a lakáscélú hitelek és személyi kölcsönök érintettek a hosszabbításban, míg a vállalati oldalon a beruházási és fogóeszköz hitelek esetében éltek többen a könnyítéssel.

Erste Bank

Az Erste Banknál a várakozásoknak megfelelően alacsony arányban igényelték a moratórium meghosszabbítását a magánszemély hiteladósok.

A bejelentkezési időszak lezárultával az Erste Bank lakossági hitelállománya esetében 5 százalék alatti az új moratóriumba való bejelentkezés, az adósok számát tekintve pedig még alacsonyabb.

Az ügyfelek több mint kétharmada az online bejelentkezést választotta.

OTP Bank

Az OTP Bank lakossági hitelállományának 6,8 százaléka vesz részt a célzottan meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumban 2021 november elejétől. A vállalati hitelállománynál ez az arány 1 százalék. Előbbi 202, utóbbi 22 milliárd forintnyi hitelállományt takar.

A harmadik negyedév végén még a lakossági hitelállomány 34 százaléka, avagy 1005 milliárd forint, valamint a vállalati hitelállomány 12 százaléka, vagyis 281 milliárd forint volt moratórium alatt.

Magyar Bankholding

A Budapest Banknál október 31. után a lakossági ügyfelek 6 százaléka, a vállalati ügyfelek 2 százaléka maradt moratóriumban.

A bank lakossági ügyfeleinél főként lakáscélú hitelek és személyi kölcsönök érintettek a hosszabbításban, míg a vállalati portfóliójából a beruházási és fogóeszköz hitelek is érintettek.

A Budapest Banknál a legjellemzőbb, hogy a gyerekesek, illetve a csökkenő jövedelműek igénylik a belépést. A bank termékenként több fizetéskönnyítési megoldást alakított ki, ezért azon ügyfelek, akik fizetési nehézséggel küzdenek, több lehetőség közül tudnak majd választani.

A Takarékbanknál mintegy 7200 lakossági ügyfél nyilatkozott arról, hogy igénybe veszi a hitelmoratórium második meghosszabbítását. Ez a jogosultak 5 százaléka. Emellett mintegy 1100 vállalati ügyfél jelezte, hogy továbbra is a moratóriumban marad, ami a jogosultak 6 százaléka.

A lakossági ügyfeleknél főként lakáscélú hitelek és személyi kölcsönök érintettek a hosszabbításban. A vállalati ügyleteknél nagyjából fele-fele arányban vannak rövid futamidejű, likviditást segítő hitelek és hosszú lejáratú, beruházási ügyletek (darabszámot tekintve).

A lakossági hiteleknél túlnyomó többségben gyermeknevelés okán kérték az ügyfelek a moratórium hosszabbítását.
Az MKB Bank a tőzsdei vállalatokra vonatkozó jogi szabályozásnak megfelelően november 25-én teszi közzé a harmadik negyedéves gyorsjelentését, amelyben összegzi a moratóriummal kapcsolatos adatait is.

K&H Bank

A K&H Banknál az október végi adatok alapján a kitettség 17 százaléka van moratóriumban, ez lakosság esetében 18 százalék, míg vállalatnál 17 százalékot tesz ki.

A várakozásoknak megfelelően a lakossági ügyfelek, illetve a vállalatok és vállalkozások esetén is néhány százalék döntött úgy, hogy november elsejét követően is él a moratórium hosszabbításának lehetőségével.