Pepsi, Google, Zara, Starbucks, IKEA, Rolex: Honnan kapták a nevüket?

Hírek2018. márc. 4.Növekedés.hu

Egy jól megválasztott márkanév akár egy életre meghatározhatja a cég sorsát. Ha az elnevezés figyelemfelkeltő, érdekes és könnyen meg is jegyzik az emberek, akkor máris nagyobb eséllyel indul a versenyben. Pepsi, Google, Amazon, Zara, Starbucks, Rolex – csak néhány márka, amelyek a mindennapjaink részei, de vajon tudja, miről kapták a nevüket? Ezek a márkák mind az életünk részei, de vajon tudja, hogy pontosan miről kapták a nevüket? A következő összeállításban nem mindennapi történeteket olvashat a leghíresebb márkák elnevezéséről.

 A népszerű Pepsi ital feltalálója, Caleb Davis Bradham eredetileg az orvosi pályára készült, de családja pénzügyi válságba került, így kénytelen volt otthagyni az egyetemet és végül gyógyszerész lett. Az eredetileg Brad's Drink néven futó sötétbarna ital összetevői közt szerepel a víz, cukor, szerecsendió, citromolaj és karamell is. Pár évvel később Bradham megváltoztatta az ital nevét, miután azt tapasztalta, hogy az jótékonyan hat az emésztésére. Így lett a neve Pepsi, a dyspepsia szóból, ami emésztési zavart jelent.

 A Google neve a Stanford Egyetem diákjainak köszönhető. Az alapító, Larry Page a sok név közül a gogolplex-et találta a legjobbnak, az egyik diák azonban elírta a nevet, így született meg a Google, ami annyira megtetszett az alapítónak, hogy végül ezzel regisztrálta be a céget.

 A McDonald’s alapítója, Raymond Kroc tejital automaták forgalmazásával foglalkozott, és többek között a McDonald testvérekkel is üzletelt, akik egy hamburgerezőt működtettek Amerikában. Krocot teljesen lenyűgözte a gyorsétterem, az ügynökük lett és franchise-okat hozott létre szerte az Egyesült Államokban. Évekkel később pedig megvásárolta a McDonald's nevet.

 A márka alapítója, Adolf Dassler a II.világháborúból visszatérve sportcipő gyártásba kezdett. A cég neve az ő becenevéből (Adi) és a vezetékneve első három betűjéből jött létre.

 A Rolex alapítója, Hans Wilsdorf olyan márkanevet szeretett volna választani, ami minden nyelven könnyen kimondható és megjegyezhető. Több száz próbálkozás után, végül egy nap, mikor a londoni Cheapside úton lovagolt, saját szavaival élve: egy tündér suttogta a fülébe a Rolex nevet.  A világ egyik leggazdagabb embere, Amancio Ortega eredetileg a Zorba, a görög című film után Zorbának nevezte el márkáját. Csakhogy az első ruhabolt, amit La Coruna-ban nyitott, két háztömbnyire volt egy szintén Zorba nevű bártól. Ortega átvariálta a betűket és így megszületett a Zara elnevezés.  Ingvar Kampard, az alapító kombinálta a saját neve kezdőbetűit (IK) és az Elmtaryd és Agunnaryd farm és falu nevét (EA), ahol gyerekkorát töltötte.  A társalapító, Gordon Bowker egy interjúban mesélte el, hogy anno ST betűkkel kezdődő szavakat gyűjtöttek össze, mivel úgy gondolták, hogy ez a két betű együtt egy erős kombinációt alkot. Az ötleteléskor valaki felhozott egy régi bányavárost, a Starbo-t, amiről aztán a Moby Dickben szereplő Starbuck-ra asszociáltak, és meg is lett a név.  Niké a győzelem görög istennője. Ezt nem is kell tovább ragozni.  Az Amazon első neve Cadabra volt. Azonban kiderült, hogy a legtöbb ember Cadavernek értette, ami angolul annyit tesz, hogy hulla. Így ezt a nevet érthető módon gyorsan megváltoztatták. Az alapító, Jeff Bezos úgy gondolta, hogy a világ legnagyobb folyója jó név lesz a vállalat számára, mert az üzlete is nagyra nőhet.

(forrás: Business Insider)