A NAGY VISSZATÉRŐ: 10 ÉRDEKESSÉG SILVIO BERLUSCONIRÓL

Elemzések2018. márc. 4.Növekedés.hu

Büntetett előélete miatt nem viselhet közhivatalt, a vasárnapi olasz választásokon mégis a 81 éves, négyszeres volt kormányfő, Silvio Berlusconi pártszövetsége a legesélyesebb befutó. Karrierje úgy kezdődött, hogy hajókon énekelt, és a mai napig sikerrel adja ki CD-it, ő írta az AC Milan és a Forza Italia himnuszát is. 49 évvel fiatalabb barátnőjével évek óta „nagy szerelemben” él, és az egyetlen olyan olasz miniszterelnök a második világháború óta, akinek sikerült egy egész ciklust kitöltenie.

Ezerszer leírták már, mégis mindig visszatért az olasz politika élvonalába Silvio Berlusconi, aki önmagát a politika Jézus Krisztusának tartja, mert – szerinte – rengeteg áldozatot hozott már Olaszországért. 2013-ban adócsalásért elítélték, ezért 2019-ig nem viselhet közhivatalt, királycsináló azonban lehet belőle, mert pártja, a Forza Italia vezette választási szövetség szerezheti meg a legtöbb mandátumot a március 4-i választásokon a felmérések szerint. Hogy ez elegendő lesz-e a kormányalakításhoz, erősen kétséges, az már azonban biztos, hogy a 81 éves médiamogul ismét megkerülhetetlen tényező lett az olasz belpolitikában.

Ellenfelei (és szövetségesei) jószerével mind kidőltek mellőle az évtizedek során,

ám a munkahely-teremtésért korábban lovagi címben részesült Berlusconi az összes botránya, nőügye, és számtalan bírósági pere ellenére is a pályán maradt. Négyszer alakíthatott eddig kormányt, most ötödszörre csak királycsináló lehet belőle, de a Lovagot ismerve ez is csak a büntetése lejártáig, 2019-ig tarthat. Arra a kis időre pedig ő maga választotta ki a jobbközép koalíció kormányfő-jelöltjét: a választások előtt mindössze pár nappal egykori hűséges párttársát, az Európai Parlament elnökét, Antonio Tajanit jelölte a posztra. Összegyűjtöttünk tíz érdekességet a Lovagról.

Legtöbb büntetőügyét nem bűncselekmény hiányában, hanem elévülés miatt, vagy bizonyíték hiányában úszta meg.

Ebben nem kevés szerepet játszott a saját magára szabott „mentességi törvény”, amely legalább addig hátráltatta az ellene folyó eljárásokat, amíg miniszterelnökként közhivatalt viselt. Az ellene felhozott vádak között szerepelnek maffiakapcsolatok, korrupció, adócsalás, és kiskorúval folytatott szexuális kapcsolat.

Ő az egyetlen kormányfő a köztársaság kikiáltása óta, aki egy teljes parlamenti ciklust kitöltött.

Az általában kormányválságról kormányválságra bukdácsoló Olaszországban (1946-tól több mint 60 kormány volt hivatalban) a politika nem kétosztatú, a palettán hagyományosan sok kicsi párt is szerepel, amelyek döntő a jelentőséggel bírnak kormányalakításkor. Berlusconi egyik legnagyobb erénye, hogy

viszonylag ügyesen sakkban tartotta az őt zsarolni akaró, egymással marakodó pártocskákat, és sikerrel össze tudott hozni tartós koalíciókat.

Most ismét a legfőbb szövetségese (korábbi ellensége) az észak-olasz tartományok elkülönülését szorgalmazó Északi Liga (Lega Nord).

Hajóénekesként kezdte pályafutását

Kevesen tudják a Lovagról, hogy jól énekel és zeneszerző is: ő szerezte futballklubjának, az AC Milannak a himnuszát, de saját pártja, a Forza Italia indulóját is ő jegyzi. Annak idején apja parancsára hagyta ott a hajóénekesi pályát, és fejezte be a jogi egyetemet. A mai napig szokott énekelni rendezvényeken, és több CD-je is megjelent.

Futballtörténelmet írt

Az európai futballtörténelem is jegyzi Berlusconi nevét: ő volt az egyik leghosszabb ideig futballklub-tulajdonos. 31 év után tavaly vált meg az AC Milantól, amelyet vállalata, a Fininvest egy kínai befektetőcsoportnak adott el 760 millió euróért. A kínaiak átvállalták a klub több mint 200 millió eurós tartozását is.

Egy kis kábeltévécsatornából épített médiabirodalmat

A legnagyobb olasz kereskedelmi tévécsatornák (Italia1, Rete4) Berlusconi kezében vannak. Vállalatbirodalmát egy kis milánói kábeltévé, a Milano Due megvásárlásával kezdte az 1960-as években.

Hat éve él együtt 49 évvel fiatalabb barátnőjével

A csinos Francesca Pascale hat éve kitart Berlusconi mellett, aki – mint erre a Chi pletykamagazin legutóbbi (választási) számában is kitért - a mai napig szerelmes barátnőjébe. A Lovag milánói rezidenciájától néhány kilométerre fekvő Villa Maria-ban lakik Francesca, a volt kormányfő nála vacsorázik és tölti éjszakákat, „hogy kipihenje a nap fáradalmait”.

Francesca korábban szépségversenyeken indult, majd politikai pályára lépett, itt ismerkedett meg a korábbi miniszterelnökkel, akinek „Silvio, hiányzol nekünk!” nevű támogatói csoportjához tartozott.

Korábbi fiatal barátnői egyébként Papinak szólították.

Két feleségétől öt gyereke született. Második feleségével, Veronica Lario színésznővel a mai napig perben állnak, a sajtóhírek szerint a havi 1,3 millió eurós feleségtartás a vita tárgya.

A közmunka büntetését is önreklámozására fordította

Berlusconit 2013-ban ugyan elítélték adócsalásért, ám börtönbüntetését végül közmunkára változtatták, melyet egy milánói idősotthonban kellett elvégeznie. A Lovag ajándékokkal, virággal felszerelkezve látogatta a lakókat nap mint nap, rajongói a kapu előtt várták.

A róla szóló viccekről Google keresőoldal született, a Berlusgoogle

Berlusconi tréfáiról, faragatlan beszólásairól, és a róla szóló viccekről keresőoldal jött létre. A Lovag politikai kommunikációja igencsak sajátos: neki nem lehet pr-paneleket, protokollt előírni, rögtönözni szeret, és kampányidőszakban érzi igazán elemében magát.

Gazdagságával csak a hiúsága vetekszik

Nem örökölt vagyont, saját maga alapította vállalatbirodalmát (Fininvest, Mediaset, Banca Mediolanum, stb.) igazgatta úgy, hogy a Bloomberg listája szerint ma már 8,7 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. A perek százaiban őt képviselő ügyvédeknél csak a plasztikai sebészekre költött többet. Alacsony termete miatt sarokemelőt használ, és olyan televíziós adásoknál, ahol állni kell, hokedlit kér a lába alá, hogy magasabbnak tűnjön.

Putyin jó barátja

2001-ben találkoztak először egy G8-as csúcson, és azóta számtalanszor vendégeskedtek egymásnál a Lovag szardíniai villájában, vagy Putyin valamelyik  dácsájában.

   

Berlusconi a Krím-félsziget annektálása után bevezetett oroszellenes uniós szankciókkal nem ért egyet, 2015-ben nyíltan ki is állt Putyin mellett, és hatalomra kerülése esetén az embargó ellen tesz várhatóan lépéseket. Szabó Anna