Pozitív héttel zárt a tőzsde - Nagyot mentett a gyógyszergyártó

Hírek2024. jan. 7.MTI

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 61 454,62 ponton zárt pénteken, 834,61 ponttal, 1,38 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.

 A részvénypiac heti forgalma 33,6 milliárd forint volt az előző heti 13,6 milliárd forint után, a vezető részvények erősödtek.
 

Az Equilor Befektetési Zrt. heti kommentárjában kiemelte: mozgalmasan indult az év a részvénypiacokon, a nemzetközi befektetői hangulat nem mondható pozitívnak, a BUX grafikonján viszont nem látszik nagy mozgás, sőt felülteljesítő. Ennek oka, hogy

az OTP és a Mol gyengébb szereplését ellensúlyozni tudta a Richter emelkedése - jelezték.

Az elemzésben kitértek arra, hogy 12 éves devizakötvényt bocsátott ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Összesen 5,8 milliárd dollárnyi ajánlat érkezett, amelyből 2,5 milliárd dollárt fogadott el az ÁKK, 5,74 százalékos éves kamat mellett.

Az Equilor a hét eseményeivel kapcsolatban felidézte: Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, hogy idén tovább csökkentik a költségvetési hiányt és a GDP-arányos államadósságot, de még korai lenne megmondani, hogy a 2,9 százalékos hiánycélt felülvizsgálják-e.

A pénzügyminiszter közölte, hogy a szerdai dollárkötvény-kibocsátás javítja az adósság lejárati szerkezetét és nagyon kedvező piaci feltételek mellett sikerült kibocsátani. A kormány szeretné tartani a 30 százalék alatti devizaadósság-arányt a teljes adósságon belül. Az év második felében további dollárkötvény-kibocsátás jöhet.

A héten a vezető részvények közül a Richter árfolyama 4,23 százalékkal emelkedett, a papír 9120 forinton zárt pénteken, 9,3 milliárd forintos heti forgalom mellett.

Az OTP 0,51 százalékkal erősödött. A részvény 15 880 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma 17,1 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom árfolyama 0,44 százalékkal emelkedett a héten, pénteken 685 forinton fejezte be a kereskedést, forgalma 1,3 milliárd forint volt a héten.

A Mol jegyzése 0,42 százalékkal nőtt, a részvény a héten 4,2 milliárd forintos forgalmat ért el, pénteken 2838 forinton zárt.
 A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 5384,65 ponton zárt a héten, ami 101,59 ponttal, 1,92 százalékkal magasabb az előző hetinél.