Az orosz milliárdosok most akkor jól jártak a háborúval?

Elemzések2024. jan. 7.D.J.

A politikai hatalmukat az „oligarchák” elvesztették, viszont akik hűek maradtak Putyinhoz egyre nagyobb vagyonnal bírnak.

Amikor Vlagyimir Putyin 2000-ben hatalomra került, a külvilág úgy tekintett a dúsgazdag orosz üzletemberekre, vagyis az oligarchákra, mint holmi bábjátékosokra, akik a politika színpadán a háttérből mozgatják a szálakat. A kép azóta nagyot változott.

A kormány-kritikus orosz mágnások száma évről évre egyre jobban megcsappant. Jó példa minderre Vlagyimir Gusinszkij esete, akinek több olyan sajtótermék is volt a kezében, amely néha szatirikus hangnemben taglalta Putyin ügyeit.

Ellene hűtlen kezelés miatt vizsgálatot indítottak, majd börtönbe is zárták. Végül Gusinszkij hamar beleegyezett, hogy a cégeiben a tulajdonrészeit eladja az állami kézben lévő Gazpromnak. Majd el is hagyta az országot.

Akik csak félszemmel követték az orosz közéletet, azoknak is kellően egyértelmű lett 2022-ben, hogy kinél van az igazi hatalom.

Miután megindult Ukrajna inváziója Putyin magához rendelte a vezető iparosokat és vállalatvezéreket, majd tényként közölte velük: nem volt választása, a megszállás mellett kellett döntsön.

Az ellenvetésnek nem volt helye. Azoknak a befolyásos oroszoknak, akik különúton akartak járni az ablakok lettek az egyik legnagyobb ellenségeik.

Azután, hogy a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajcég a Lukoil kritikusan nyilatkozott az ukrán háborúról, a cég vezére Ravil Maganov kizuhant egy kórház hatodik emeletéről.

Ő már eleve a sokadik volt a sorban. Korábban egy nacionalista orosz lap alapítója Yegor Prosvirnin esett ki egy ablakból.

A „baleset” előtt többször az Orosz Föderáció széteséséről értekezett.

Hogy pontosan mi történt azt egyik esetben sem sikerült tisztázni, de erős a gyanú, hogy a felsorolt személyeket valójában megölték.

Az NPR szerint csak 2022-ben legalább egy tucat orosz üzletember halt meg rejtélyes körülmények között, legalább öten a jelek szerint különösebb előzetes figyelmeztetés nélkül vetettek véget életüknek, másokkal pedig számos ügyetlen "baleset" történt.

Egyes elemzők, például Nikolai Petrov, a brit Királyi Nemzetközi Ügyek Intézetének elemzője szerint Putyinnak önmagában sokszor a lojalitás sem elég.

Az orosz elnök egy új elit réteget akar létrehozni.

Ami igazán meglepő, hogy hiába sújtják Oroszországot kemény nyugati szankciók, az orosz milliárdosok a jelek szerint még jól is jártak az ukrán háborúval.

A Bloomberg Billionaire Index adatai alapján ugyanis a leggazdagabb oroszok vagyona még bővült is 2023-ban.

Ennek a körnek az összvagyona múlt január óta 38,6 milliárd dollárral lett nagyobb. A Bloomberg listája szerint egyébként összesen hat orosz van a világ 100 leggazdagabb milliárdosa között.

A világ 500 leggazdagabb embere között pedig 25 orosz található, többségük bányászatban, olaj- és gáziparban vagy nemesfémekkel való kereskedelemben érdekelt.

Az orosz rangsor élén Vlagyimir Potanin nikkelmágnás áll, akit Leonid Mikhelson, a Novatek orosz gázipari vállalat vezérigazgatója és Vagit Alekperov, a Lukoil orosz olajvállalat korábbi vezetője követ a listán.

Potanin vagyona például tavaly átváltva 1,9 milliárd dollárral ugrott meg, amely így elérte a 30,5 milliárd dollárt.

A jelentések szerint az orosz államfőhöz közel álló gazdag üzletemberek hasznot húztak a konfliktusból azzal, hogy támogatták a fegyvergyártás felfuttatását.