Programozás iránt érdeklődő fiataloknak szervez foglalkozást a Magyar Bankholding és a Skool

Hírek2022. jún. 14.Növekedés.hu

Közös programot indít a Magyar Bankholding digitális világát építő Foundation és a fiatal lányoknak, illetve hátrányos helyzetű gyerekeknek IT-képzéseket szervező Skool. A program keretében a Foundation szakemberei workshopokon keresztül oktatják az IT területek iránt érdeklődő lányokat. Az informatikai utánpótlásokról szóló kutatások jelenleg több mint 40 ezer fős munkaerőhiányról számolnak be, pedig ennél akár sokkal több munkavállalót is elbírna a piac – derült ki az együttműködést elindító, közös szervezésű panelbeszélgetés során.

A Magyar Bankholding digitális világát építő Foundation célja, hogy egy innovatív, a felhasználói élményt új szintre emelő új digitális bankot épít, és emellett szeretne minél több tehetséges és fiatal szakembert bevonzani, valamint hozzájárulni a IT-szakma utánpótlásának kineveléséhez is. Ennek egyik elemeként indította el a Foundation a Skool-lal közös programsorozatát, amelynek célja, hogy közelebb hozza az IT világát a fiatalokhoz és a közösen szervezett workshopokon keresztül a Foundation szakemberei tanítsák a gyerekeket. A Technológiai Oktatásért Alapítvány – más néven Skool – egy független magyar non-profit szervezet, amely azon dolgozik, hogy fiatal lányokat és fiúkat inspiráljon és oktasson a technológia területén.

A Skool és a Foundation együttműködése egy közösen szervezett panelbeszélgetéssel indult el, amelyet június 14-én tartottak. A beszélgetésen részt vett Guzsaly Péter, a Skool partnerkapcsolati vezetője, Szirják Csaba, a Foundation Tribe Tech Lead-je, Kozarek Andrea, a Green Fox Academy PR and Marketing Lead-je, illetve Pataki Géza, a Dreamjobs ügyvezető igazgatója. A panel során a hazai IT-piacon jelen lévő munkaerőhiányról, az utánpótlás jelentőségéről, valamint a jövő szakmáiról beszélgettek, és a résztvevők a folyamatosan létrejövő új munkakörökről is megosztották tapasztalataikat.

„Sokszor nem biztos, hogy olyan környezetben találjuk meg a legnagyobb tehetségeket, ahol a legkönnyebb megkeresni őket. Éppen ezért választottunk olyan partnert, amelynek missziója az, hogy akár fiatal lányok, akár hátrányos helyzetű diákok között találja meg a jövő szakembereit, hiszen ezek a csoportok egyelőre alulreprezentáltak az IT-szakmákban” 

– mondta Szirják Csaba, a Foundation Tribe Tech Lead-je.

Az első, a Foundation-nel közösen szervezett Skool-foglalkozást július 7-én tartják, a budapesti Hubhub-ban, ahova tizenöt, 14-18 éves lányt várnak, hogy bevezessék őket a technológia világába.

Az első workshopon a tervek szerint egyéni zsebpénzkezelő applikációt készíthetnek majd a fiatalok, amellyel követhető, hogy mennyi pénzük van, illetve beállíthatják, hogy mire spórolnak, az alkalmazás pedig megjósolja, mikorra gyűlik össze a várva várt összeg. A résztvevő lányok egy olyan folyamaton mennek végig, amely jól szimulálja az IT cégeknél zajló projektmunkák hangulatát.

Jelenleg több mint 40 ezer fős munkaerőhiányról számolnak be a kutatások a magyar informatikai piacon. Már az egyetemi jelentkezők is kevesebben vannak, mint amennyivel nő évről-évre az igény a cégek oldaláról. A Foundation és a Skool célja, hogy programjaikon keresztül minél többen forduljanak az IT-szektor karrierlehetőségei felé.

„Az indulásunk óta az egyik legfontosabb üzenetünk, hogy a programozás nem csak a matekosoké, hanem egy mindenki számára elérhető, kreatív alkotási folyamat” 

– mondta Guzsaly Péter, a Skool szervezet partnerkapcsolati vezetője. Hozzátette:

 „Örülünk neki, hogy megvalósul az együttműködés a Foundation-nel, ahol rengeteg szaktudás és ambíció tömörül, a szervezet szakemberei pedig kiváló inspirációt jelentenek a technológia iránt érdeklődő fiatal lányoknak.”

A foglalkozás, ahogy a Skool összes workshopja, ingyenesen látogatható a jelentkezőknek, akik az ország bármely pontjáról, bármilyen iskolából érkezve részt vehetnek a programon.