Rekord eredmény a 4iG-nél

Hírek2019. szept. 12.Növekedés.hu

Közzétette a 4iG Nyrt. féléves gyorsjelentését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Az előző üzleti évben megkezdett átalakítások köszönhetően 2019. június 30-val a 4iG fennállásának legeredményesebb félévét zárta. A vállalat 2019 első félévében 14,5 milliárdos IFRS szerint konszolidált árbevételt ért el kimagasló, 1 milliárd forint fölötti EBITDA és 579 millió forintos adózott eredmény mellett. A menedzsment 2019 második félévben a vállalat teljesítményének további növekedését várja, így az előkészítés és a teljesítés alatt álló megbízásoknak köszönhetően a társaság eredményessége az év végére minden korábbi várakozást meghaladhat.

2018-as üzleti évben megkezdett átalakításoknak köszönhetően új fejlődési pályára állt a 4iG Nyrt - adta közzé a társaság közleményében. Az informatikai piacra jellemző szezonalitás ellenére – a vállalatok a gazdasági év második felében realizálják nagyobb bevételeiket – a társaság 2019 első félévében 14,5 milliárdos IFRS szerinti konszolidált árbevételt ért el kimagasló, 1 milliárd forint fölötti EBITDA és 579 millió forintos adózott eredmény mellett. A társaság árbevétele 133,58%-os növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest, míg az üzleti eredményességet mérő EBITDA közel negyvenszeresére növekedett egy év alatt. A társaság a gazdaság szinte minden szegmensében dinamizálta jelenlétét 2019 első félévében. Legfontosabb megbízásai a logisztika, az oktatás, a gyógyszeripar és egészségügy, a járműipar és légi személyszállítás, a bankszektor és pénzügyi tanácsadás területéről származnak, de a 4iG jelentős eredményeket könyvelhetett el a licensz- és eszközbeszerzések, illetve infrastruktúra üzemeltetés és IT biztonság területén is.

A régiós országok informatikai piacának sajátossága, hogy az informatikai és ICT vállalatok bevételeinek döntő többsége a közszféra megrendeléseiből származik. A 4iG első féléves bevételei 2019-ben a piaci trendeknek megfelelően alakultak: a társaság IFRS szerinti konszolidált árbevételének 61 százalékát az állami megrendelések, 39 százalékát pedig a multinacionális nagyvállalatok, valamint a kis- és középvállalati szektor megbízásai biztosították.

A menedzsment várakozása szerint a 4iG teljesítménye további növekedést mutat az év másodi felében is. A teljesítés alatt lévő projekteknek, tervezett akvizícióknak és előkészítés alatt álló üzleti megállapodásoknak köszönhetően a 4iG IFRS szerinti konszolidált árbevétele és EBITDA-ja 2019. december 31-vel minden korábbi várakozást meghaladhat majd. Az igazgatóság a 2019. évre továbbra is alapvető céljának tekinti a részvényesi értékteremtést, ennek érdekében pedig a társaság piaci súlyának, illetve piaci részesedésének folyamatos növelését. A társaság meglévő partnerei megtartása mellett újabb piaci szegmensek meghódítására, és piaci pozícióinak folyamatos erősítésére törekszik. Az Igazgatóság stratégiai célja, hogy a 4iG Magyarországon piacvezető magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező ICT vállalattá, valamint a régió egyik meghatározó informatikai szolgáltatójává váljon.