Gulyás: már nem érint minket annyira a forintgyengülés

Hírek2019. szept. 12.Harsányi Péter

A 142. Kormányinfón elhangzottak alapján változatlanul erős a családtámogató intézkedések iránt az érdeklődés. A Németországban tapasztalható stagnálás ellenére a magyar gazdaság szárnyal, és a kedvező tendenciák folytatódása esetén akár újabb adócsökkentések is jöhetnek. Mutatjuk a részleteket.

Forint

A forint gyengülése kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja, és ma ez a kérdés a magyar választópolgárok szempontjából sokkal kevésbé lényeges, mint korábban.

A devizahitelek ugyanis már át lettek váltva forint alapú hitelekre, valamint a magyar államadósság devizaaránya 50 százalékról 18 százalék alá süllyedt, ráadásul a gyengébb forint az exportszektort is támogatja, ami jót tesz a gazdasági növekedésnek.

Ezenfelül elmondható, hogy hazánk a jövőben is fenntarthatja a növekedési többletét többi EU országhoz képest.

Költségvetési szempontból az árfolyamváltozás okozta hatások kiegyenlítik egymást, nagyságrendileg annyival keletkezik több bevétel, mint amennyivel nőnek a kiadások.

Családtámogató intézkedések

Mintegy 31 ezer igénylést nyújtottak be eddig a Babaváró támogatásra, és összesen 18800 szerződést kötöttek meg a bankok. A szerződéseknek 88 százalékát a legmagasabb 10 millió forintos összegre kötötték, 5 százalék 8 és 10 millió forint közötti, további 5 százalék pedig 5 és 8 millió közötti összegre szólt.

A teljes szerződött összeg eléri a 181,5 milliárd forintot, míg az az átlagosan felvett összeg 9,7 millió forint volt, azaz a jól látszik, hogy a családok gyakorlatilag a Babaváró hitel teljes összegét felveszik.

A nagycsaládos autótámogatási kérelmek tekintetében 12400 kérelmet nyújtottak be, amivel kapcsolatban eddig 5238 határozat született. A jellemző autó márkák közé sorolható a Dacia, a Skoda Kodiaq, az Opel Zafira, valamint a Ford C-Max és S-Max.

Az elindult falusi CSOK kapcsán még nincsenek friss adatok, július 31-el bezárólag 375 kérelmet nyújtottak be. A folyósított összeg 2,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Faluprogram esetében elmondható, hogy az 5000 fő alatti települések 96 százaléka regisztrált, és 92,5 százalékuk már pályázatot is benyújtott.

Az eddig elbírált pályázatok alapján 21 milliárd forintot fizetett ki a kormány többek között orvosi eszközökre, rendelőkre, egyházi és közösségi helységek létrehozására vagy felújítására, valamint sportparkokra.

Jöhetnek az adócsökkentések?

A növekedés.hu kérdésére, miszerint ha az idei második félévben is jobban teljesít a vártnál a magyar gazdaság, akkor láthatunk-e újabb adócsökkentéseket vagy más jellegű támogató intézkedéseket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta, hogy

amennyiben a magyar költségvetés helyzete megengedi, abban az esetben a szociális hozzájárulási adó szintje tovább mérséklődhet, de ehhez látni kell a friss gazdasági tendenciákat is. Emellett továbbra is fókuszban van a munkát terhelő adók mérséklése.

A Nyugdíjkötvény részleteire vonatkozó másik kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy az őszre tervezett nyugdíj konstrukcióval kapcsolatban egyelőre még nem született döntés a kormány részéről.

Fontos pozíciók az EU-ban

A kormány értékelése alapján az EU- biztosi tisztségek elosztása azt mutatja, hogy Magyarország nagy jelentőségű területet kapott (szomszédságpolitika és bővítésügy), ami az Európai Unió jövője szempontjából is meghatározó. Gulyás Gergely szerint ezáltal az EU elismerte Trócsányi László teljesítményét is.

Összességében elmondható, hogy erős EU-hoz erős egységre, és a Balkán integrációjához is szükség van. A bevándorlás tekintetében mindazonáltal sok vita lesz még Magyarország és az EU között.