Robbanás közeli a helyzet a román vendéglátásban

Hírek2020. jún. 12.Növekedés.hu

A turizmusban foglalkoztatott román munkavállalók pert akarnak indítani a kormány ellen, olvasható a romaniajournal.ro hírportálon. A Román Turisztikai Alkalmazottak Szövetsége (FTPR) szerint a kormány tudatosan nehezíti meg a nemzetgazdaság helyzetét, ha június 15-ig nem ad engedélyt az éttermek és a szállodák megnyitására.

Az FTPR azt állítja, hogy június 15.-től kezdődően már több, mint 500 ezer román foglalt étkezést is magában foglaló szálláshelyet, foglalásuk azonban a jelenlegi feltételek között nem teljesíthető. A turizmusban dolgozók arra hivatkoznak, hogy Klaus Iohannis elnök már bejelentette a bevásárlóközpontok újra nyitását, de a hotelek és az éttermek régóta várt megnyitásáról nem nyilatkozott.

A vendéglátásról szó sem esik, annak ellenére, hogy az újranyitás két hetes késedelme más országokhoz képest, ahol már feloldották a korlátozásokat, hátrányt jelent az éttermek és a szállodák számára. A halasztás az ország szállodáinak több, mint kétharmadát csődbe viheti

fogalmazott az FTPR. Szerintük:

az, hogy az éttermek és a szállodák június 15-én, a nyári szezon közepén, három hónap zárlat után sem nyithatnak újra, sokkolta Románia turisztikai ágazatának egészét. Ha az éttermek nem nyithatnak ki, becsléseink szerint Románia szállodáinak 70 százaléka csődbe fog menni.