Volánbusz-vezér: A visszaesés több mint 80 százalékos volt

Interjú2020. jún. 12.Devecsai János

Vannak fejlesztések, amelyeket végig tudunk vinni az eredeti tervek szerint. Ilyen például az autóbusz-csereprogram. Más beruházásokat, így például az üzemek felújítását és modernizálását viszont át kellett ütemeznünk - mondta el a növekedés.hu-nak Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Hogy érintette a Volánbuszt a koronavírus? Mekkora visszaesést okozott a járvány?

A kijárási korlátozásokat szerencsére a lakosság komolyan vette. Az emberek betartották az előírásokat. Ez persze azzal járt, hogy az utasaink túlnyomó részét ideiglenesen elvesztettük. A visszaesés március és április hónapban több mint 80 százalékos volt. Ez a csökkenés több milliárd forintos bevételkiesést okozott.

A kapacitásunkat viszont ebben a különleges helyzetben is csak kis mértékben: 10 százalékkal csökkentettük.

Mennyit javult a helyzet az elmúlt egy hónapban?

Májusban már beindult a visszarendeződés. De az utasok száma még mindig nem éri el a tavalyi szintet, ami részben annak köszönhető, hogy megmaradt a digitális tanrend, vagyis az iskolai oktatás még nem indult újra. Úgy látjuk, hogy nyáron további növekedésre lehet számítani, de valószínűleg így se fogjuk elérni a 2019-es számainkat. Hogy mi lesz ősszel, az még sok mindentől függ.

Kérdés hogy ki fognak-e nyitni az iskolák, illetve hogy lesz-e második hulláma a járványnak.

Van olyan intézkedés, amelyet a koronavírus miatt vezettek be és a járvány után is meg akarnak tartani?

Igen, például az egészségügyi krízis miatt gyakrabban és fokozottan fertőtlenítettük az autóbuszainkat, és ehhez igénybe vettünk egy ózonos technológiát.

A módszer hatékonysága annyira meggyőző volt, hogy saját fertőtlenítőgépeket szereztünk be, így a járvány elmúltával is folyamatosan biztosíthatjuk járműveinken a megfelelő higiénés körülményeket.

A mobil alkalmazáson keresztül elérhető készpénzmentes jegyértékesítés bevezetése is sikeres volt, ezért természetesen ez is elérhető lesz a járvány után is, sőt folyamatosan bővítjük az elérhető termékek körét.

Dávid Ilona, az Utazz velünk biztonságban című kampányát bemutató budapesti rendezvényen. MTI fotó: Koszticsák Szilárd

Nyilván a krízis miatt az irodai dolgozók kénytelenek voltak otthonról dolgozni. A home office szerepe esetleg a jövőben változni fog a társaságnál?

Vannak olyan adminisztratív munkakörök, amelyeknél lehetséges, hogy a kollégák hosszútávon is otthonról dolgozzanak.

Hogy érintette a Volánbusz beruházásait a mostani válság?

A jelentős bevétel kiesésünk miatt sok mindent újra kellett gondolnunk az utóbbi hónapokban. Vannak fejlesztések, amelyeket végig tudunk vinni az eredeti tervek szerint. Ilyen például az autóbusz-csereprogram.

Más beruházásokat, így például az üzemek felújítását és modernizálását viszont át kellett ütemeznünk.