Románia meghosszabbította a Roşia Montană aranybányára kiadott licencet

Hírek2019. júl. 13.Növekedés.hu

Környezetvédelmi problémák miatt a bányát 20 év alatt sem sikerült termelésbe állítani.

Románia 1999-ben biztosított 20 évre szóló arany-, és más nemesfémkitermelési jogot a nyugat-romániai Roşia Montană térségében a Rosia Montană Gold Corporation (RMGC) részére - olvasható a romania-insider.com hírportálon. Az RMGC 80 százalékos tulajdonosa a kanadai Gabriel Resources vállalkozás, a maradék 20 százalék a román állam kezében van. 

A licenc ez év június 21.-én járt le. Az RMCG egyetlen uncia aranyat sem tudott kitermelni, mivel a projekt elindítását környezetvédelmi problémák megakadályozták. 

A Gabriel Resources a Világbank washingtoni választott bírósága, az ICSID előtt pert indított a román állam ellen. A projekt meghiúsulása miatt közel 4,8 milliárd dollár (mintegy 1 367 milliárd forint) kártérítést kért. Bár a kanadai vállalat csak körülbelül 760 millió dollárt (mintegy 216 milliárd forint) fordított a projektre, kártérítési igényét arra a veszteségre alapozta, amelyet 2011, a részvényének árfolyamcsúcsa óta piaci értéke tekintetében szenvedett el. 

Románia ásványi erőforrások fejlesztéséért felelős ügynöksége, az ANRM a napokban módosította az RMGC számára biztosított engedélyt. A módosítás további öt évre terjeszti ki a licenc érvényességét a bányaterületre és 4 százalékról 6 százalékra növeli az államnak fizetendő bányajárulékot. 

A Gabriel Resources közleményben szögezte le, hogy nem ért egyet a járulék növelésével.