Az E.ON megválik magyar és cseh érdekeltségeitől

Hírek2019. júl. 13.Növekedés.hu

A német energetikai vállalatcsoport, az E.ON felajánlotta: eladja magyarországi áramszolgáltató vállalatait, hogy eleget tehessen az Európai Unió versenyjogi elvárásainak, olvasható a reuters.com hírportálon.

Az EU annak a tranzakciónak a vizsgálata során fogalmazta meg ezt az igényt, amelyet az E.ON versenytársa, az Innogy hálózatának és kiskereskedelmi eszközeinek kivásárlása céljából indított el. 

Az Innogy anyavállalata, az RWE és az azonos ágazatban tevékenykedő E.ON tavaly állapodott meg arról, hogy feloszlatják a csoportot és eszközeit egymás között elosztják. A japán Fukushima atomkatasztrófa óta ez lenne az iparág legnagyobb szervezeti átrendeződése. 

A korszakos tranzakció részeként az RWE kapná meg az Innogy megújuló energiával kapcsolatos eszközeit, ennek köszönhetően pedig az E.ON a spanyol Iberdrola és az olasz Enel mögött a harmadik legnagyobb európai szereplővé lépne előre a megújuló energiák európai piacán. Az E.ON ugyanakkor az Innogy hálózatának és fogyasztói kapcsolatrendszerének átvétele után a kontinens egyik legnagyobb kiskereskedelmi szolgáltatójává is válna. Az ügylet e vonatkozását az Európai Bizottság részletesen elemzi. 

A tranzakció elfogadtatása érdekében az E.ON felajánlotta az EU-nak azt is, hogy eladja az Innogy cseh gáz-, és energetikai üzletágát, közölte a német vállalat vezérigazgatója, Johannes Teyssen egy berlini rendezvényen. Az Innogy-nak 1,6 millió ügyfele van abban az országban.  

Az E.ON ugyanezen megfontolásból megválhat 260,000 német ügyfelétől, akiknek távhőszolgáltatást nyújt, és eladhatja azt a 32 töltőállomást, amelyet a német autópályahálózaton az elektromos meghajtású autók számára épített meg. 

Az Európai Bizottság egyenlőre nem nyilatkozott az E.ON engedményeivel kapcsolatban. Belső források szerint a cég versenytársainak és ügyfeleinek képviselőit kérte fel a javaslatok értékelésére. 

E hírek alapján úgy vélem, nem marad komoly akadály az E.ON-Innogy összeolvadás útjában

szögezte le bejegyzésében a Bernstein elemzője, Deepa Venkateswaran. Hozzátette: az E.ON vezérigazgatója

feltételezhetően ezen engedmények fényében, illetve az EU Bizottsággal az eddigiekben kialakított kapcsolat alapján bizakodását fejezte ki a tranzakció szeptemberi lezárását illetően. 

Brüsszel szeptember 20-ig tervez döntést hozni az ügyben.