Strandmenü az Európai Friss Csapattól: hidratál, védi a bőrt, hűsít – és még finom is
HírekA nyári kánikulában gyakran halljuk, hogy nagyon fontos a folyadékpótlás és a bőrünk védelme. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy ebben a jól összeállított, zöldség- és gyümölcsalapú táplálkozás is sokat segíthet. A zöldség és a gyümölcs mindig jó választás, mert vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz, de a paradicsom és a dinnye különösen jó alapanyagok a nagy melegben. Az Európai Friss Csapat most egy igazi nyári strandmenüt ajánl, ami nemcsak egészséges, hanem hűsítő és finom is - olvasható a közleményükben.
Valószínűleg sokunknak okozott már fejtörést, hogy milyen egészséges, mégis egyszerű fogást vigyünk magunkkal a strandra, amit az egész család örömmel fogyaszt. Szerencsére a nyár a friss hazai zöldségek és gyümölcsök szezonja, így egy kis kreativitással és előkészülettel könnyen varázsolhatunk üdítő finomságokat a vízpartra is.
Az Európai Friss Csapat dietetikusa, Fülöp Lili szerint
kiváló strandmenü lehet a paradicsomos kölessaláta, és utána desszertként a nyár sláger gyümölcséből, a dinnyéből készített színes dinnyegolyók. Mindkettő könnyen elkészíthető, könnyű fogás, melyekben az a fantasztikus, hogy a forróságban segítik a folyadékpótlást és bőrünk védekezését a káros UV-sugarak ellen.
Mindez a menü két fő alapanyagának köszönhető: a paradicsomnak és a dinnyének. A paradicsom és a dinnye több, mint 90%-a víz, így fogyasztásuk jelentős segítség lehet az elvesztett folyadék pótlásában. Emellett mindkettő likopinban gazdag, amely bőrünk védelméért felel az UV-sugarakkal szemben.
Ezt a jótékony hatást a paradicsomban viszonylag nagy mennyiségben megtalálható C-vitamin tovább erősíti. A kölessalátába a paradicsom mellett paprika is kerül, amely magas C-vitamin tartalmával szintén hozzájárul a bőrvédő funkcióhoz
A zamatos hazai dinnyéből készülő nasi elkészítéséhez igazából nem is kell más alapanyag, elég hozzá egy jó ötlet. Ha az ételt ötletesen tálaljuk, mindenki, még a gyerekek is szívesebben fogyasztanak belőle. A zöldségek és a gyümölcsök esetében pedig ez különösen igaz. A dinnyével nincs nehéz dolgunk, mert számtalan módon készíthetjük elő és tálalhatjuk. A
z egyik legegyszerűbb, ha sárga-, vagy a görögdinnyéből kis gömböket vájunk ki dinnyegolyó-faragó vagy karalábévájó segítségével, és ezeket tesszük egy dobozba, amiből majd fogpiszkálóval, vagy akár díszitett koktélospálcákkal ehetjük meg. A dinnyegolyók ízlés szerint meglocsolhatók néhány csepp citrommal, mézzel, vagy a frissítő hatás fokozása érdekében megszórhatók mentával.
Az Európai Friss Csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara európai uniós edukációs programja, amelynek célja, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítse a 6-18 éves korosztály és a gyermekes családok körében.
Tudta?
A görögdinnye nem görög, semmi köze Görögországhoz. Afrikából származó növény, ami a nevét onnan kapta, hogy formájából adódóan képes „görögni”, más szóval gurulni, és ezt a képességét régen, a szedés során ki is használták.
Zöldséges kölessaláta Fülöp Lilitől, az Európai Friss Csapat program dietetikusától
4 adag
- 20 dkg köles (szárazon)
- 8-10 paradicsom
- ½ csokor petrezselyem
- 4 kápia paprika
- 2 citrom leve
- 4 fej vöröshagyma vagy újhagyma
- só, bors ízlés szerint
- 4 evőkanál tökmag- vagy lenmagolaj
A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben készre főzzük, úgy mintha rizst készítenénk. Eközben a paradicsomot, a petrezselymet, a paprikát és a hagymát felaprítjuk, majd a fűszerekkel és a citrom levével együtt a már megfőtt köleshez adjuk.
Meglocsoljuk az olajjal, és ha szeretnénk, még egy kis citromlevet is hozzáadhatunk. Alaposan összeforgatjuk, majd állni hagyjuk 1-2 órát (vagy többet) a hűtőben, amíg az ízek összeérnek. Tálaláskor ízlés szerint sonkakockákkal, csírákkal díszíthető.