Suzuki autókat szerelnek össze a Toyota brit üzemében

Hírek2019. márc. 26.Növekedés.hu

A Toyota és a Suzuki bejelentette: megállapodást kötöttek a világ különböző pontjain működő kapacitásaik megosztásáról. Ennek egyik eleme, hogy a Toyota egyik angliai üzemében, Burnaston-ban hibrid autók készülnek a Suzuki részére, olvasható a bbc.com hírportálon.

A Toyota 1992-ben kezdett autókat gyártani Burnaston-ban és a közelmúltban mintegy 240 millió fontot fordított a gyár felújítására. Jelenleg itt készülnek a Corolla-modell típusai. 

A Corollára épül majd az új Suzuki autó is, amelynek motorját Wales-ben, elektromos berendezéseit Japánban gyártják. A változás nem igényel többlet beruházást vagy munkaerőt, de hatékonyabbá teszi a gyár működését.

A vállalat angliai és walesi gyárában 3 200 dolgozót foglalkoztat.

A Toyota UK ügyvezető igazgatója, Marvin Cooke kijelentette: „A megállapodás jó hír az Egyesült Királyságban működő gyáraink számára és bizonyítja: a Toyota bízik abban, hogy dolgozóink képesek a kiváló minőségű termékek legmagasabb színvonalon történő előállítására”. 

„Az a tény, hogy elvállaljuk külső partnerek megbízásait, jó példája azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek azt célozzák, hogy az itteni gyártási műveleteket a lehető legversenyképesebb szinten tartsuk”. 

Az új modell gyártása várhatóan 2020 vége felé indulhat el.

E hónap elején a Toyota európai műveleteinek vezetője, Johan van Zyl leszögezte: a Brexit „akadályai” veszélyeztethetik a jövőbeni beruházásokat.

Februárban a Nissan úgy döntött, mégsem épít új autógyárat az Egyesült Királyságban, a Honda pedig bejelentette, hogy bezárja Swindon-i üzemét. Mindketten a Brexit-en kívüli okokra hivatkoztak.