Szeptemberben csökkent az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom

Hírek2020. nov. 5.MTI

A vártnál nagyobb mértékben csökkent szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése alapján.

Szeptemberben az euróövezetben 2,0 százalékkal, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 1,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene szezonális kiigazítással az előző hónaphoz képest. Augusztusban az euróövezetben 4,2 százalékkal, az EU-ban pedig 3,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom havi bázison.

Az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom 2,0 százalékos havi csökkenése meghaladta a várt 1,0 százalékot, és a legnagyobbnak bizonyult a járványvédelmi zárlat miatt áprilisban bekövetkezett visszaesés óta.

A nem élelmiszeripari cikkek forgalma 2,6 százalékkal csökkent, elsősorban a ruházati, textilipari cikkek, gyógyszerei és gyógyászati termékek alacsonyabb forgalma miatt. Az élelmiszeri és élvezeti cikkek forgalma 1,4 százalékkal csökkent, az üzemanyagoké pedig 0,2 százalékkal. Az online kiskereskedelmi forgalom volumene 5,5 százalékkal mérséklődött szeptemberben az előző havihoz képest. A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi csökkenését Belgiumban regisztrálták szeptemberben, 7,4 százalékosat.

Franciaországban 4,5 százalékos, Németországban 2,2 százalékos volt a csökkenés. A legnagyobb mértékben, 2,8 százalékkal Bulgáriában nőtt a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben az előző havihoz képest.

Portugáliában 1,9 százalékos, Romániában 1,7 százalékos volt a havi növekedés. A szeptemberi kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbit naptári kiigazítással 2,2 százalékkal haladta meg az euróövezetben és 2,1 százalékkal az EU-ban.Az egy évvel korábbihoz képest Írországban nőtt a kiskereskedelmi forgalom, 11,5 százalékkal szeptemberben. Litvániában 6,2 százalékos, Lettországban és Szlovákiában 5,9 százalékos volt az éves növekedés. A legnagyobb éves csökkenést, 12,2 százalékosat Máltán regisztrálták szeptemberben. Szlovéniában 6,9 százalékkal, Bulgáriában 6,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest.