Digitális óriások adóztatása: A franciák már léptek, most a G7-en a sor

Hírek2019. júl. 18.Növekedés.hu

A G7 csoport pénzügyminiszterei és a központi bank képviselői nemzetközi adót vetnének ki a digitális óriásokra a franciaországi Chantillyben.

A francia szenátus múlt héten az amerikai elnök fenyegetőzéseivel mit sem törődve elfogadta a technológiai vállalatokat célzó bevételarányos adót, ami olyan amerikai óriásokat érinthet, mint a Google, az Amazon vagy a Facebook.

A franciák három százalékos különadót vetnek ki a digitális óriásokra, ami globálisan 750 millió euró bevétet jelentene.

A digitális adót bevezető törvény ellen Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló már tiltakozott, méltánytalannak nevezve a lépést.

Bruno Le Maire, francia pénzügyminiszter azt mondta, nagyon is egyértelmű lépést tettek amerikai partnereik felé azzal, hogy nemcsak a digitális vállalatok, hanem a digitális tevékenységek globális megadóztatását is elfogadták.

A Párizs mellett zajló egyeztetéseken jelen van az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Steven Mnuchin is - tájékoztat az Euronews.

Míg a digitális adóról még meg kell egyezniük a feleknek, azzal kapcsolatban egyetértenek, hogy a kriptovaluta, például a Facebook-féle libra mikor vezethető be.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter a következőképpen fogalmazott: "az itt jelenlévők alaposan meg szeretnék vizsgálni, hogy betartják-e az összes jelenlegi szabályozást, és hogy a jövőben meg kell-e változtatni a szabályokat annak érdekében, hogy biztosítsák a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitását".

Ugyan az egyeztetés hivatalos napirendjén nem szerepel a Nemzetközi Valutaalap lehetséges következő vezetőjének személye, de egyes hírek szerint a Bank of England első embere, Mark Carney a topjelöltek között van. A brit jegybank elnökét egyébként a The Economist is a legesélyesebb befutóként említi.