Szoros kapcsolattartásról állapodott meg Scholz, Macron és Putyin

Hírek2022. márc. 10.MTI - Bálint Marcell, Berlin

Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő megállapodott, hogy szoros kapcsolatban maradnak a következő napokban - közölték német kormányzati körök csütörtökön.

A tájékoztatás szerint csütörtök délelőtt Olaf Scholz és Emmanuel Macron telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal.

Követelték tőle, hogy gondoskodjon az azonnali tűzszünetről az ukrajnai háborúban. Hangsúlyozták, hogy Oroszország és Ukrajna konfliktusát a két ország közötti tárgyalásokon kell rendezni.

A három vezető megállapodott, hogy a következő napokban szoros kapcsolatot tartanak egymással - közölték német tisztségviselők.

A német kancellár szerdán is tárgyalt telefonon az orosz elnökkel, erről a Kreml sajtóosztálya adott ki közleményt. A német kormányfő szóvivője vagy hivatala nem tájékoztatott a megbeszélésről.

Olaf Scholz legutóbbi, szerdai nyilatkozatában ugyancsak azonnali tűzszünetet sürgetett, és azt is követelte Vlagyimir Putyintól, hogy "vonja vissza az orosz inváziós erőket Ukrajnából".

Hangsúlyozta, hogy "a katonai megoldásnak nincs értelme". Egyben elutasította a varsói vezetés azon javaslatát, hogy a lengyel légierő Mig-29-es vadászgépeit adják át az ukrán légierőnek a németországi Ramstein amerikai légi támaszponton.