Találja ki, melyik a négy legnépszerűbb szín az autók fényezésénél!

Hírek2020. aug. 31.Növekedés.hu

Tudta, hogy használtautó-vásárláskor alkalmi vételre is szert tehet, ha rugalmasan kezeli a szín kérdését? Egy használt autókkal foglalkozó német portál, a mobile.de saját kínálatát vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy akár 30 százalékkal olcsóbban vehet kocsit, aki nem a megszokott fekete, szürke, fehér színekben gondolkodik.

A jármű lakkozása nagyon fontos tényező a vásárláskor, több felmérés is kimutatta, hogy a vásárlók először márkát, aztán modellt, harmadikként pedig az autó színét választják ki.

Az online portál elemzése szerint igencsak drága a fekete használt autó, olcsó viszont az ibolyakék, de az arany és az ezüst is. A feketére lakkozott használt személyautókért a mobile.de által forgalmazott járművek átlagos árához képest 10,2 százalékkal kell többet fizetni.

A rikító ibolyakék viszont 29,9 százalékkal, az arany pedig 28,1 százalékkal olcsóbb. De az átlagár alatt van az ezüst is, 25,2 százalékkal, a zöld, a piros és a kék kocsikért pedig nagyjából 10 százalékkal kevesebbet kell fizetni az átlagnál.

Ugyanakkor nem minden rikító szín ígér feltétlenül jó fogást, a narancssárga és a citromsárga lakkozású kocsik például közel 10 százalékkal kerülnek többe az átlagnál.

Ráadásul nincs könnyű dolga mindazoknak, akik a tanácsot megfogadva a szín alapján próbálnak olcsó használt autót találni. A mobile.de egy másik beszámolójából kiderül, hogy

világszerte a személyautók 80 százaléka 4 színen osztozik. A legtöbb - 31 százalék - fehér, további 19 százalék szürke, 18 százalék fekete, 10 százalék pedig ezüst lakkozású.

Az autószínek divatja az utóbbi években sokat változott - mondta a portálnak Mark Gutjahr, a BASF német vegyipari óriáscég autólakk-tervezési szakértője, hozzátéve, hogy

az autólakknak legalább 10 évig aktuálisnak kell lennie, különben a jármű túl hamar tűnik elavultnak.

Jellemző, hogy előbb az iPod , majd az iPhone színvilágának hatására

előretört az egykor unalmasnak hitt fehér, az ezüst pedig egyre inkább kimegy a divatból. Az ezüst a mai autóvásárlók szemében ósdinak tűnik, az ilyen kocsi olyan hatást kelt, mint egy asztali számítógép, amely megmaradt a 2000-es évek elejéről.

Divatba jött viszont a kék és a szürke, főleg az előbbi népszerű. A kék – amelynek Európában 140 árnyalatát kínálják az autólakk-gyártók – dinamikát, sportosságot, frissességet, tisztaságot sugall, és „hidat képez a digitális világba” - fogalmazott Markk Gutjahr.

Új trend az is, hogy az autóvezetők egyre bátrabban választanak színeket, kedvelt lett a sárga, a narancs, a zöld, igaz, ezek a lakkok inkább a sportautóknak állnak jól. A kisautók kategóriájában leginkább a pink terjed.

Hogy miért nincs mégis színkavalkád az utakon, arra magyarázatkén szolgálnak a vállalati, flottás beszerzések. A cégek ugyanis továbbra is ragaszkodnak a konzervatív színekhez, a fehérhez, a feketéhez, a szürkéhez. Szerepük pedig meghatározó, az újonnan forgalomba állított gyártmányok csaknem 75 százaléka vállalati autó.