Váratlanul távozik a japán kormányfő

Hírek2021. szept. 4.Sz.A.

Alig egy évet kormányzott Szuga Josihide, az előző miniszterelnök, Shinzo Abe korábbi kabinetfőnöke, aki hamar elvesztette pártja és a a lakosság bizalmát. A kormányzó Liberális Párt még ebben a hónapban dönthet utódjáról, egyelőre nagy a politikai bizonytalanság.

Már nem jelölteti magát pártelnöknek a kormányzó Liberális Párt következő gyűlésén Szuga Josihide japán kormányfő, aki kevesebb mint egy év kormányzás után adja át a stafétabotot a párt által megválasztott új vezetőnek.

A japán kormányfő tegnap jelentette be, hogy nem indul a Liberális Párt vezetéséért, utódjáról még ebben a hónapban döntenek.

A gyorsan bizalmat vesztő kormányfő döntése sokakat meglepett annak ellenére, hogy Szuga Josihide népszerűségi mutatói az utóbbi egy évben folyamatosan csökkentek.

Szuga Josihide alig egy évig töltötte be a kormányfői pozíciót

A döntés hátterében a párton belüli hatalmi harcok is érzékelhelhetőek, jelenleg a vakcinabeszerzéseket bonyolító Kono Taro védelmi miniszter tűnik a legesélyesebb befutónak. Az 58 éves politikus az egyik legtámogatottabb ma Japánban, főleg a fiatalok körében népszerű, Twitter oldalát több mint kétmillióan követik.

Elemzők szerint a kezdetben kifejezetten magas népszerűségi mutatóval rendelkező, most távozó japán kormányfőnek a koronavírus járvány rossz kezelését is felrója a közvélemény, és nem tudott profitálni a tokioi olimpia jó megrendezésének sikeréből sem.

A Reuters beszámolója arra emlékeztet, hogy Abe Shinzo korábbi miniszterelnök előtt volt egy olyan szakasz a japán politikai életben, amikor hat éven keresztül szinte évente váltották egymást a kormányfők - beleértve Shinzo első évét is.

Szuga Josihide távozásának hírére közel két százalékot emelkedett a japán tőzsdei index.

A következő miniszterelnök szeptember végén veheti át a stafétabotot, de november végén már ki kell hirdetnie a következő általános választás időpontját.