Tiltakozások a horvát nyugdíjreform miatt

Hírek2017. nov 11.Növekedés.hu

Horvátország gazdasága gyengélkedik, aminek az az egyik emblematikus oka, hogy szinte ugyanannyi munkavállaló és ugyanannyi eltartott él az országban. Ez több speciális dolog miatt van így: magas a délszláv háborúban megsérült veteránok aránya, valamint sokakat feketén foglalkoztatnak az ország húzóágazatának számító idegenforgalomban. Ám a politikai szándék egyértelmű, valamit tenni kell, valamiképpen szükséges hozzányúlni a jelenlegi szabályokhoz, alacsonyabb nyugdíjak, magasabb korhatár, a korai nyugdíjazás engedélyezésének szigorítása. Horvátország kormánya be is jelentett többféle tervezett szigorítást, de ahogy az lenni szokott, az ellenzék azonnal megpengethette a szokásos húrokat, a kormány nem becsüli a hazáért a vérüket adó katonákat. A legnagyobb vita most a korai nyugdíjaztatás, elsősorban a rendőröket, a tűzoltókat, a veszélyes vegyi anyagokat kezelő dolgozókat érintő szabályokról folyik. Az átlagos nyugdíj Horvátországban ma körülbelül 300 euró (90 ezer forint), ami egyáltalán nem magas, de mégis valamiképpen hozzá kell nyúlni a rendszerhez, mert 2016-ban Horvátország 4,9 milliárd eurót fizetett ki nyugdíjakra és csak 2,7 milliárd eurót szedett be az aktív munkavállalóktól. A hiányt az állami költségvetés más forrásokból fedezte.  

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Ezek a döntések tették Steve Jobs-t a világ egyik legsikeresebb üzletemberévé
Steve Jobs rengeteg manipulatív taktikát alkalmazott a világ legerősebb vállalatvezetőivel szemben.
Siker2019. ápr 19.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.