Mégsem fizet annyit a Jaguar Szlovákiában? - magyarokat is toboroznak

HR2017. nov 10.Növekedés.hu

Szlovákiai lapértesülések szerint az ígértnél lényegesen alacsonyabb béreket kínál a dolgozóknak a Jaguar Land Rover nyitrai üzeme.

A Család vagyunk politikai mozgalom azt állítja, hogy a beígért 1200-1700 euró helyett csak bruttó 650 euró körül fognak keresni a dolgozók. A hírekre reagálva a Jaguar azt közölte, hogy náluk az átlagfizetés nagysága a havi alapfizetésből, utazási pótlékból, munkakészségi pótlékból, havi bónuszból és a 13. havi fizetésből tevődik össze. További bónuszt jelent a kiegészítő baleset-, élet- és nyugdíjbiztosítás. Tehát a dolgozók havi fizetése átlagosan 900-1800 euró között fog mozogni. Nagyjából ekkora összegről van szó abban a megállapodásban is, amit Robert Fico kormánya még 2015. decemberében kötött az autóipari céggel a beruházási támogatás odaítélésénél. Elemzők ugyanakkor rámutatnak, nem lehet a béreket nagyon lefelé nyomni, hiszen sok más európai országhoz hasonlóan a szlovák autóiparban – de más ágazatokban is – hiány van szakképzett munkaerőből, és egyre élesebb a verseny értük. A nagyszombati Peugeot-Citroën, a pozsonyi Volkswagen és a zsolnai Kia már évek óta munkaerőhiánnyal küzd. A cégek főként a határ közeléből - Győr, Komárom, Esztergom és Tata környékéről - keresnek munkavállalókat, a pozsonyi Volkswagen gyárban már több mint 550 magyar állampolgárt alkalmaznak.  Mindenesetre a kérdés még nincs lezárva, hiszen a Jaguar nemrégiben kezdte meg a munkaerőtoborzást. Mintegy 1000 új állás betöltésére van lehetőség, ebből több mint 800 a gyártásban betöltendő pozíció. A gyár kapacitása évi 150 000 jármű lesz, 2018 végéig megkezdődik a termelés. A Jaguar szerint az 500 jelenlegi dolgozójuk többsége Szlovákiából származik, közvetlenül a régióból pedig 90 százalékukJelenleg is elsődlegesen Nyitrán és környékén folytatnak munkaerő toborzást.

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Ezek a döntések tették Steve Jobs-t a világ egyik legsikeresebb üzletemberévé
Steve Jobs rengeteg manipulatív taktikát alkalmazott a világ legerősebb vállalatvezetőivel szemben.
Siker2019. ápr 19.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.