Tippek az arctisztítási rutinhoz kezdőknek és haladóknak

Hírek2021. máj. 14.Növekedés.hu

A mindennapi tisztálkodás a többség számára természetes, de az arctisztítást sokan letudják egy sima szappanos lemosással. Holott az arc érzékeny bőrének ennél jóval több törődésre van szüksége, ha szeretnénk megőrizni üdeségét, fiatalosságát. De miből áll egy kezdő és egy haladó arctisztítási rutin? Nézzük!

A gyors és egyszerű kezdő rutin lépései

Akinek nincsenek komolyabb bőrproblémái, vagy nem akar sok időt áldozni az arctisztításra, annak egy pár lépésből álló kezdő rutin is elegendő lehet. Azonban fontos, hogy a tisztítás és ápolás így is alapos legyen, a használt kozmetikumokat pedig a megfelelő mennyiségben és módon vigyük fel. 

Az első feladat a lemosás, melynek során eltávolítjuk az arcbőrön lévő szennyeződéseket. Ehhez ne vizet és szappant használjunk, hanem például a Helia-D arctisztító termékeinek valamelyikét. Bőrtípus és igény szerint választhatunk hab vagy gél állagú lemosót, arctejet, esetleg micellás vizet.

A tisztítás után az arckrém használata következik. Itt érdemes különbséget tenni a napszakok között, ugyanis reggel célszerű olyan hidratálókrémet alkalmazni, ami fényvédőt is tartalmaz, hogy a nap folyamán megóvja a bőrünket a káros UV-sugaraktól. Válasszunk könnyed, gyorsan beszívódó formulájú terméket.

Estére viszont jöhetnek a fényvédőt nem tartalmazó, cserébe töményebb, nehezebben beszívódó éjszakai arckrémek, amik reggelre csodálatosan bársonyossá és puhává varázsolják bőrünket. 

A hosszabb, alaposabb haladó rutin lépései

Ha már gyakorlottabbak vagyunk a bőrápolás terén, netán a bőrünk pattanásokkal, mitesszerekkel, vízhiánnyal küzd, akkor érdemes professzionálisabb arctisztítási rutint alkalmazni, ami koncentráltabb hatóanyag-tartalommal rendelkező készítményeket is tartalmaz. 

Az első lépés természetesen most is a szennyeződések eltávolítása lesz, de ezt akár két részre is bonthatjuk: először használjunk micellás vizet, amivel a smink és a faggyú nagy részétől megszabadulhatunk. Utána mossuk át az arcunkat egy leöblítendő arctisztító kozmetikummal, majd töröljük szárazra. 

Ezt követően egy vattapamacsra csepegtessünk némi arctonikot, és töröljük át vele a bőrt, mellőzve a szemkörnyéket és az ajkakat. A tonik azért hasznos, mert megnyugtatja a bőrt, összehúzza a tág pórusokat, és az esetlegesen ottmaradt szennyeződésektől és sminkmaradványoktól is megszabadít. 

A tiszta bőrre pedig jöhet egy arcszérum, amit azért érdemes használni, mert a krémeknél magasabb a hatóanyag-tartalma, így hatásosabb például a száraz bőr hidratálásában vagy a ráncok halványításában. Amint a szérum beszívódott, következhet a fényvédős nappali arckrém, és ezzel a reggeli rutint le is tudtuk.

Ha elérkezett az este, ugyanúgy ismételjük meg a tisztítást és a tonizálást, viszont most szérum helyett kémiai hámlasztót vigyünk fel, ami eltávolítja az elhalt hámsejteket. Lezárásként pedig használjunk gazdagon hidratáló éjszakai arckrémet.(X)