Hatással lehet a karriere alakulására, ha valaki fiatalabbnak néz ki a koránál

HR2021. máj. 14.B.F.

2022-re az előrejelzések szerint az öregedésgátló termékek piacának becsült értéke eléri a 260 milliárd dollárt. Bár mindenki szeretne fiatalosan kinézni, úgy tűnik, ennek komoly ára lehet. Akik életkoruknál fiatalabbnak tűnnek, sokszor alacsonyabb pozíciókba kerülnek, és ritkán válik belőlük vezető.

Egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy aki fiatalabbnak néz ki az életkoránál, annak ez sok kellemetlenséget tud okozni: hatással lehet a kompetencia megítélésére, de arra is, hogy valaki milyen típusú munkát végezhet. Egyes tanulmányok egyenesen azt sugallják, hogy döntő tényező lehet a karrierépítés szempontjából – írja a BBC Worklife.

Számos oka lehet annak, hogy valaki úgy érzi, fiatalabbnak ítélik meg, mint amennyi a tényleges életkora.

Például lehet, hogy valaki nagyon apró termetű vagy nagyon alacsony. De a legtöbb esetben az úgynevezett „babaarc jelenség” a ludas, amelyet először az 1980-as években fedezték fel.

Az amerikai Brandeis University egyik professzora elmondta, azokra mondjuk, hogy babaarcuk van, akikre általában a következők a jellemzők: lapos, kerek arc, kicsi állkapocs, gombra hasonlító orr és hatalmas szemek.

Az érettebb kinézetű egyéneknek ezzel szemben általában kisebb a szemük, szögletesebb az arccsontjuk, nagyobb az orruk és hangsúlyosabb a homlokuk.

Az úgynevezett babaarcú emberek arcszerkezetük miatt általában fiatalabbnak tűnnek az azonos korcsoportba tartozókhoz képest – a megjelenésük még akkor is hatással lehet a környezetükre, ha középkorúak vagy idősebbek.

Furcsa módon a jelenségnél nem számít, hány éves valaki valójában, de az sem, hogy soványabb vagy testesebb testalkatú.

A babaarcú emberek nagyobb valószínűséggel találhatók meg bizonyos munkakörökben. Egy kutatás szerint például közülük sokan tanári pozíciót töltenek be, vagy olyan óvoda/bölcsődei munkakörben találhatók meg, amelyek kifejezetten megkövetelik, hogy a jelöltek gyengédek, kedvesek és engedelmesek legyenek.

Akik életkoruknál fiatalabbnak tűnnek, sokszor alacsonyabb pozíciókba kerülnek, amelyek távol állnak a vezetői tisztséggel járó feladatoktól. Ennek az lehet az oka, hogy az ilyen emberekről úgy gondolják, hogy kevésbé tudnak másokat irányítani.

Mindez egyébként megfigyelhető a politikusok és a Fortune 500-as vállalatok vezetőinél is; utóbbiak általában dominánsabb arcvonásokkal bírnak, mint az átlagos emberek. Persze az, hogy valaki markánsabb, érettebb arcvonásokkal rendelkezik, nem jelenti azt, hogy csak ezért jobban teljesítene munkájában.

Más kutatások megállapították, hogy a nonprofit jótékonysági szervezetek vezérigazgatói nagy valószínűséggel fiatalabbnak tűnnek a koruknál, ahol pedig markánsabb vonásokkal rendelkezik a vezérigazgató, ott kevesebb pénzt tudnak jótékony célokra gyűjteni.