Tíz ország nem adta vissza törölt repülőjegyek árát - Vizsgálat lesz ellenük

Hírek2020. júl. 5.Növekedés.hu

Az Európai Bizottság jogi eljárást indított 10 EU-tagállam ellen, olvasható az euronews.com hírportálon. A Bizottság szerint az érintett országok a COVID-19 járvány által okozott utazási fennakadásokat követően nem érvényesítették megfelelően az utazók jogait.

Az EU utazási irányelvei szerint az utasok a repülőgépjáratok törlése esetén vagy a teljes jegyár visszatérítésére, vagy utazási utalványra jogosultak.

Az Európai Bizottság információi szerint azonban az érintett 10 országban vagy csak kizárólag utalványt ajánlottak fel az utasok számára, vagy késedelmesen utalták vissza a repülőjegy árát.

Az érintett országok a Cseh Köztársaság, Ciprus, Franciaország, Görögország, Olaszország, Horvátország, Litvánia, Lengyelország, Portugália és Szlovákia.

Görögországot és Olaszországot egy külön ügyben is vizsgálat alá vonták. A két ország hajók utasai esetében sem alkalmazta megfelelően az EU-szabályokat, pedig őket is hasonló védelem illeti meg.

A megkeresett tagállamoknak két hónapon belül kell válaszolniuk a Bizottság felvetéseire. Amennyiben elmulasztják, bírósági eljárás kezdeményezésére kerül sor.

Az EU végrehajtó szervezete már korábban is figyelmeztetett: a járvány nem szolgáltathat okot a fogyasztóvédelem elhanyagolására.

A koronavírus-járvány miatt a közlekedési ágazat számos vállalatának bevételi-és cash flow helyzete fenntarthatatlanná vált. E válság során a Bizottság folyamatosan azt képviselte, hogy az utasjogoknak e példátlan helyzetben is sértetlennek kell maradniuk és az ágazat támogatására irányuló nemzeti intézkedések e jogokat nem sérthetik

fogalmazott a Bizottság.

Az európai fogyasztó-védelmi szervezet, a BEUC üdvözölte a brüsszeli lépést. Leszögezte:

az utasokat nem lehet túszként használni a közlekedési ágazat megsegítésének kierőszakolására. Most a kormányok feladata annak biztosítása, hogy az emberek visszakapják jegyeik árát és helyreállítsák az utasok bizalmát.”