John Hopkins Egyetem: jónéhány országban aggasztó a koronavírus helyzet

Elemzések2020. júl. 5.Sz.A.

A legtöbb fertőzött az Egyesült Államokban van, népességarányosan a legfertőzöttebb még mindig Nagy-Britannia, a százezer főre vetített megbetegedések tekintetében pedig az élmezőnybe tartozik Chile és Peru a John Hopkins Egyetem adatai szerint. Indiában, Brazíliában, Oroszországban, Iránban és Mexikóban sem sikerült ellaposítani a járványgörbét. Ukrajnában és Törökországban is rossz a helyzet.

A világon 11 240 943 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 530 137, a gyógyultaké pedig 6 044 585 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem friss összesítése szerint.

A napra kész kimutatásai érdekes képet rajzolnak a koronavírus-járvány terjedéséről: a húsz legfertőzöttebb országot vizsgálva az egyetem grafikonjai azt mutatják, hogy

még Európában is lassan vonul le a válság, a kontinensen a legtöbb fertőzött továbbra is Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Franciaországaban van, de az aktív fertőzöttek száma csökken.

Az abszolút számokat tekintve is az Egyesült Államok az első, ahol az összes megbetegedésnek több mint negyedét, mintegy 2,74 millió esetet regisztráltak mostanáig.

Az igazolt koronavírus fertőzöttek száma az első eset utáni 50. napot követően (forrás: John Hopkins Egyetem)

fertőzések száma

A második Brazília, ahol igazán a hatvanadik napot követően gyorsult be a fertőzés. Itt hozzávetőlegesen másfél millió megbetegedést tartanak számon. Oroszországban az amerikai adatoknak alig negyedét mutatja a számláló, 660 ezer esetet regisztráltak az országban.

A halálesetek számát tekintve is Amerika az első, csaknem 129 ezer halottal, majd Brazília következik 62 ezer halálesettel, illetve az Egyesült Királyság 44 ezres emberveszteséggel.

Halálesetek száma a legfertőzöttebb országokban (forrás: John Hopkins Egyetem)

halálesetek száma


Egészen más képet kapunk, ha a népességhez viszonyítjuk az adatokat.

A százezer főre eső megbetegedések tekintetében Chile az első, ahol 1500 fölötti értéket jelez ez a mutató,

pedig 285 ezer főnyi beteggel az ország az abszolút számokat tekintve a középmezőnyben helyezkedik el. Ebben a tekintetben Peru a második, ahol valamivel több mint 900 megbetegedés jut százezer főre, pedig az abszolút számokat tekintve valamivel magasabb – 292 ezer – a betegek száma, mint Chilében.

Végül ebben a tekintetben az Egyesült Államok 837 fővel a harmadik helyet áll.

Halálesetek száma százezer főre vetítve (forrás: John Hopkins Egyetem)


Népesség arányosan Nagy-Britanniában a legkedvezőtlenebb a halálozási statisztika, hiszen az országban százezer főre vetítve átlagosan 66 Covid-19 haláleset jut.

Ezzel szemben az abszolút számokat tekintve a legfertőzöttebb és legtöbb halálesetet jelentő Egyesült Államokban ennek a mutatónak az értéke 39.

Ahogy a százezer főre vetített megbetegedések tekintetében is az élmezőnybe tartozik Chile és Peru, úgy a lakosságszámhoz viszonyított halálozás tekintetében is ott vannak az élcsoportban, hiszen százezer lakosra vetített mérőszám Chilében 31,6, Peruban pedig 31,4.

Ukrajna, Törökország

Ukrajnában ismét kiugróan sok, több mint 900 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak az elmúlt napban, a halálos áldozatok száma 15-tel nőtt - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket szombaton az egészségügyi minisztérium is megerősített, írja a távirati iroda.

A 914 új esettel 47 ezer 677-re nőtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké elérte a 1227-et, a legtöbb új esetet pénteken is az ország két legfertőzöttebb területéről, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből és a fővárosból, Kijevből jelentették. 

Törökországban sem sikerült ellaposítani a járványgörbét: pénteken 1172-vel emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A mostani adattal az igazolt esetek száma 203 456-ra nőtt. A távirati iroda beszámolója szerint a napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak.