Tíz százalék felett bővült az első negyedévben a kiskereskedelem

Hírek2022. máj. 4.Növekedés.hu

Márciusban folytatódott a járványhelyzet okozta visszaesés után tavaly tavasz óta jellemző erős növekedési trend az ágazatban. A júliusig meghosszabbított árstopok hatása elsősorban a benzinkutak megugrott forgalmán érezhető - olvasható az ITM közleményében.

A Központi Statisztikai Hivatal friss gyorsjelentésének adataiból kitűnik, hogy a tartós fogyasztási cikkek közel 30 százalékos növekedést mutató értékesítése húzta a leginkább a szektor teljesítményét.

Az összesen 16,2 százalékos bővüléshez 9,1 százalékponttal járult hozzá a nem-élelmiszer kiskereskedelem. Az eladások volumene a textil-, ruházati és cipőboltokban négyszeresére, a használtcikk-üzletekben háromszorosára emelkedett 2021 márciusához képest. 

A háztartások többletbevételei érezhetően élénkítik, míg az ukrajnai háború egyelőre nem fogja vissza a kiskereskedelmi forgalmat.

Részben az alacsony bázis miatt is, de legalább ennyire a üzemanyagárstop hatására a tavalyi szint másfélszereséért tankoltunk a hazai kutakon márciusban.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár kiemelte:

A foglalkoztatottak száma tartósan a 4,7 milliós csúcs körül alakul, közel tíz éve töretlenül nőnek a reálkeresetek. A háztartások a nagyarányú béremelések, a fiatalok adómentessége, a 13. havi nyugdíj visszaépítése és a családi adóvisszatérítés miatt is több pénzből gazdálkodhattak 2022 elején. Az első negyedévben 2021 azonos időszakához viszonyítva több mint tíz százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Ha egyéb körülmények nem okoznak lendületvesztést, idén a vírusválság előtti esztendőkre jellemző, 5-6 százalékos ütemben erősödhet a fogyasztás.