Nagyon sokba került a Sberbank csődje az Erstének is

Pénzügy2022. máj. 4.Sz.A.

A Sberbank csődje 7,9 milliárd forintba került az Erstének, ennyit kellett befizetniük az OBA-nak a kártalanításra. A valaha legjobb negyedévet zárta az Erste vállalati ága, az ügyfelek száma is bővült, körülbelül egyharmaduk a Sberbanktól érkezett. Az Erstében tartott lakossági megtakarítások is jelentősen, 20 százalékkal nőttek.

A Sberbank kártalanítására kifizetett 7,9 milliárd forint miatt 908 millió forintos veszteséggel zárta az Erste az első negyedévet. A vállalati és a lakossági betéteknél azonban nagyon kedvező tendenciák zajlottak, a lakossági ügyfélvagyon 20 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban - hangzott el az Erste Bank első negyedévét értékelő sajtótájékoztatón

Az Erste Banknál kiugró mértékben, 63 százalékkal nőtt az új finanszírozás összege az idei első negyedévben, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 9 százalékkal bővült egy év alatt.

A romló gazdasági környezetben is stabil működési bevételt tudott felmutatni az idei első negyedévben az Erste Bank. A pénzintézet működési bevételei – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – lényegében megegyeztek az egy évvel korábbival.

Ezen belül a nettó kamatbevételek 41,6 százalékkal nőttek, a díj- és jutalékbevételek pedig 12,6 százalékkal emelkedtek, míg a kereskedési és konverziós bevételek 79,9 százalékkal visszaestek.

A működési bevételt ugyanakkor 10 milliárd forinttal csökkentette egyes hitelek átértékelésén keletkezett veszteség.

A működéssel kapcsolatos kiadások jelentős mértékben, 50,9 százalékkal nőttek egy év alatt, így a pénzintézet működési eredménye 43,8 százalékkal 14,2 milliárd forintra csökkent.

Sberbank csődje miatti befizetés

A kiadások közül a legnagyobb mértékben az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) teljesítendő befizetések nőttek. Az Erste az első negyedévben 9,4 milliárd forinttal fizetett be többet az OBA-nak, mint egy évvel korábban, ebből 7,9 milliárd forintot tett ki a Sberbank végelszámolása miatt elrendelt extra befizetés. A fentiek miatt a költség/bevétel arány is romlott: március végére 69,2 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 45,5 százalékról. Az adózás utáni veszteség 0,9 milliárd forint lett – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet idei első háromhavi eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2022 március végén 9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az új finanszírozás volumene pedig kiugró mértékben, 63 százalékkal nőtt 2021 első negyedévének teljesítményéhez képest.

Az emfizető hitelek aránya 3,9 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 2,9 százalékról.

Pörgött a lakossági hitelezés

A teljes lakossági hitelállomány 8 százalékkal nőtt egy év alatt, az új kihelyezések értéke ugyanakkor az idei első három hónapban 1,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

A lakáspiac bővülésének köszönhetően a lakáshitelek folyósítása 15 százalékkal nőtt 2021 első negyedévének eredményéhez képest.

A személyi kölcsönök esetében a kihelyezés 33,9 százalékkal ugrott meg éves összevetésben.

A Babaváró hitel iránt 21,9 százalékkal csökkent a kereslet 2021 azonos időszakához viszonyítva.

A kisvállalkozók esetében az új kihelyezés 7 százalékkal nőtt egy év alatt.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 2022 március végén 4471 milliárd forint volt, amely 20 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 57 százalék volt, a lakossági ügyfélbetétek állománya 21,1 százalékkal nőtt.

Nőtt a kezelt vagyon értéke

Az Erste Befektetési Zrt.-nél a befektetett és kezelt vagyon 19,3 százalékkal gyarapodott 2021 március végéhez képest – mondta el Cselovszki Róbert, a társaság elnök-vezérigazgatója.

A vállalati üzletág 2022 első negyedévében több mint 500 új ügyfélnek nyitott számlát, 3,5-szer annyinak, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban, közel annyi ügyfélnek, mint 2021-ben egész évben.

A korábban sberbankos ügyfelek közül is sokan jöttek át az Erstéhez. A publikusan elérhető információk alapján márciusban azon kis- és középvállalati (kkv) ügyfelek több mint negyede az Erstét választotta, melyek korábban a Sberbanknál intézték pénzügyeiket, és a bank működési engedélyének visszavonása után másik pénzintézetnél nyitottak számlát.