Újabb fordulat jöhet Trump ügyében - Előkerült egy "füstölgő pisztoly"

Hírek2020. jan. 30.Sz.A.

Onnan jöhet a csapás Trump alkotmányos felelősségre vonásának ügyében, ahonnan senki sem várta. John Bolton, az elnök korábbi nemzetbiztonsági tanácsadójának emlékirata igazi "füstölgő pisztoly". Még meg sem jelent, már felborította a papírformát a lefutottnak vélt impeachment eljárást, ugyanis komoly bizonyítékként szolgálhat az elnök ellen.

John Bolton, az elnök volt nemzetbiztonsági főtanácsadója A szoba, ahol történt című emlékirata váratlan meglepetésnek bizonyulhat Donald Trump alkotmányos felelősségre vonásának ügyében. Úgy volt, hogy a republikánus többségű szenátus így is, úgy is elkaszálja a Donald Trump elmozdítását célzó eljárást, amelyet a demokraták uralta képviselőház kezdeményezett. 

A New York Times azonban megszerzett néhány részletet a memoárból, és ebből kiderül,

az elnök tavaly augusztusban állítólag személyesen közölte Boltonnal, hogy a Joe Biden demokrata elnökjelölt-aspiráns és fia ellen bejelentendő ukrajnai vizsgálattól tette függővé a 391 millió dolláros katonai segély folyósítását.

Vagyis az amerikai elnök egy katonai segély visszatartásával zsarolta Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt, illetve az ukrán hatóságokat, amit a demokraták a hatalommal való visszaélésnek tartanak. 

John BoltonJohn Bolton, az amerikai elnök korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója

Ráadásul mindezt most egy olyan személy erősítette meg, akit nem lehet ellenzékiséggel vádolni. Bolton vérbeli konzervatív diplomata, és akkoriban a Fehér Ház kül- és biztonságpolitikai kérdésekben megkerülhetetlen embere volt. Igaz, Trump tavaly szeptemberben menesztette posztjáról, mert a két politikus között lényeges nézetkülönbségek voltak az Észak-Koreával, Iránnal és Afganisztánnal kapcsolatos politika megítélésében. A lényeg azonban, hogy senki sem vonhatja kétségbe Bolton szakmai hitelességét. 

Ami a kiszivárgás forrását illeti, a Bloomberg idézi Bolton szóvivőjét, Sarah Tinsley-t, aki elmondta, Bolton tavaly december 30-án csupán a Fehér Háznak küldött egy példányt a kéziratból, hogy nézzék át nemzetbiztonsági szempontból.

Senki más nem kapott tehát feltehetően a készülő könyvből, így nagy valószínűséggel az apparátus jelenlegi tagja szivárogtatta ki az információt. 

Donald Trump természetesen tagadja a Bolton által leírtakat, és állítja, hogy Ukrajna feltételek nélkül jutott a szóban forgó segélyhez, és egyébként is, a segély korábbi befagyasztása teljesen független volt a Biden elleni vizsgálatra vonatkozó kéréstől. Trump védői is ezen a vonalon haladnak, és arra hivatkoznak, hogy nincs olyan magas rangú hivatalnok, aki közvetlen hallomás útján állíthatja ezt. Bolton azonban épp ilyen tanú lenne.

Rosszabbkor nem is jöhetett volna az új fordulat, mivel ezek után kiéleződött a tanúk meghallgatása körüli vita. A demokraták kezdettől fogva sürgették a magas rangú tisztviselők beidézését, akik Trump utasítására korábban megtagadták a képviselőház előtti tanúvallomást.

Bolton mellett Mick Mulvaney kabinetfőnök, Michael Pompeo külügyminiszter valamint William Barr legfőbb ügyész is szerepel azon a listán, akiknek a meghallgatását feltétlenül elvárják a felelősségre vonási eljárást kezdeményező demokraták. 

A kiszivárgott memoárrészlet fokozza a nyomást Bolton beidézésére, akinek egyébként ez nincs ellenére, nemrég azt nyilatkozta, hogy szívesen tanúskodik a szenátus előtt.

Néhány republikánus szenátor állítólag ingadozik, hajlik a meghallgatás támogatására. Az erről szóló szenátusi szavazáson már négy republikánus átpártolása esetén is zöld út nyílik az új tanúk beidézése előtt. Bolton vallomása persze aligha elegendő Trump leváltásához, de az újraválasztási esélyeit csökkentheti. Nem véletlen, hogy Kenneth Starr, az elnök védelmét ellátó jogászcsapat tagja belpolitikai háborúhoz hasonlította az impeachmentet.