Rekordbírságra ítélték az egyik legnagyobb bank vezérigazgatóját

Hírek2020. jan. 30.Sz.A.

Példátlanul magas, 17,5 millió dolláros bírságot kapott a világ negyedik legnagyobb bankja, a Wells Fargo volt vezetője, John G. Stumpf. Precedens értékű lehet a büntetés, mert a kellően nagy cégek vezéreit általában nem vonják igazán felelősségre a ballépéseikért.

Még a 2008-as válság következményeiért sem kellett személyes vagyonukkal felelniük a bajba került pénzintézetek vezetőinek. Stumpf-nak azonban fizetnie kell, sőt, egy életre kitiltották a bankszektorból, soha többé nem végezhet ott munkát. 

Mivel “érdemelte” ki a büntetést?

Stumpf vezérlete alatt a jelzálog-hitelezésre specializálódott, negyedik legnagyobb amerikai bank alkalmazottai több milliós nagyságrendben nyitottak hamis számlákat az ügyfelek tudta nélkül.

Mindezt azért, hogy tartani tudják az értékesítési célokat: ilyen volt például az, hogy minden ügyfélre legalább nyolcféle terméket kellett rásózni. A befektetési bank 185 millió dolláros bírságot kapott a törvénytelen számlanyitásokért, de a szokásoktól eltérően most a vezetők sem ússzák meg a felelősségre vonást.

A szövetségi bankrendszert adminisztráló amerikai hatósággal (Office of the Comptroller of the Currency) kötött egyezség része a Stumpf-ra kiszabott rekordbírság és az életre szóló tiltás.

John StumpfJohn Stumpf, a Wells Fargo volt vezérigazgatója

A volt vezérigazgató mellett a Wells Fargo két további vezetője kapott kisebb pénzbüntetést illetve korlátozzák őket, hogy milyen munkákat vállalhatnak a bankszektorban. A kereskedelmi banki részleg vezetőjére, Carrie L. Tolstedt-re pedig újabb rekordösszegű, 25 millió dolláros bírságot szeretne kiszabni a hatóság. 

Terror alatt tartott beosztottak, milliárdos büntetés

A Wells Fargo vezetőinek viselt dolgait taglaló százoldalas beadvány részletesen leírja, hogyan gyakoroltak nyomás a beosztottakra, hogy teljesítsék az irreális elvárásokat. Ha például vonakodtak teljesíteni a főnökség követeléseit, azzal fenyegették őket, hogy áthelyezik őket egy olyan fiókba, ahol már lőttek le ügyintézőt, egy szóval nem életbiztosítás ott dolgozni. A lelki nyomás nagyságát jelzi, hogy

az 1991-es Öböl-háború egyik veteránja levelében azt írta Stumpf-nak, a háború kevésbé volt stresszes mint a munka a Wells Fargo-nál. 

A bank egyébként több mint 8 ezer dolgozót rúgott ki 2011 és 2016 között, mert nem tudták hozni az elvárt számokat. Nem csoda, ha az alkalmazottak többsége úgy érezte, csak csalással boldogulhat, vagy elveszti az állását. Sokáig nem fedezték fel a törvénytelen machinációkat a teljesítmények felett féltékenyen őrködő banknál.

A bukás 2016-ban következett be, és Stumpf-nak le kellett mondania a posztjáról. Ennek ellenére

130 milliós dolláros végkielégítéssel a zsebében távozott, ami nagy felháborodást keltett az amerikai közvéleményben.

Nem ez az első eset, hogy a Wells Fargót megbüntetik a hatóságok: 2018-ban 1 milliárd dolláros bírságot kapott autó- és jelzálogkölcsön-szabályok megsértése miatt. (Forrás)