Több fronton is előrenyomultak az oroszok, rosszul áll az ukrán ellentámadás

Hírek2023. aug. 17.MTI, Pogár Demeter, Moszkva

Az orosz erőknek Donyeck és Kupjanszk környékén sikerült előrenyomulniuk, és mind itt, mind pedig a front más szakaszain több ukrán ellentámadást visszaverniük - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

Az orosz tábornok szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán a fronton összesen csaknem kilencszáz katonát vesztettek, a legtöbben közülük, mintegy 310-en a Donyeck környékén vívott harcokban estek el.

Konasenkov a megsemmisített ukrán katonai létesítmények és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy lőszert szállító vasúti szerelvényt a Dnyepropetrovszk megyei Mezsova állomásnál, egy lőszerraktárt, két drónirányító központot, egy vezetési- és megfigyelőpontot, három harckocsit, négy amerikai Stryker páncélozott személyszállító járművet (mindet a zaporizzsjai régióban), egy amerikai M109-es Paladin önjáró, valamint két amerikai M777-es és egy brit FH-70-es vontatott tarackot.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek az mondta, hogy az ukrán hadsereg Orehove térségében brit Challenger harckocsikat tervez bevetni.

Challenger harckocsiChallenger harckocsi

Korábban Rogov azt állította, hogy az ukrán fél Zaporizzsjában bevetette a 10. hadtest 82. ejtőernyős dandárját, amelyet a 2014-ben elcsatolt Krím remélt visszafoglalásához tartalékolt.

Az Ukrajnával határos orosz és az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok csütörtökön ukrán tüzérségi támadást. Belgorod megye légterében reggel egy ukrán csapásmérő drónt lőtt le az orosz légvédelem.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy a Krasznojarszki területen őrizetbe vett két személyt, akik szerinte Zelenogorszkban kommunikációs állomásokat szándékoztak felrobbantani, hogy megakadályozzák az elektronikus katonai behívók elküldését.

A gyanúsítottak az Oroszországban betiltott, a Szovjetunió Állampolgárai elnevezésű szervezet tagjai.